Naleśniki przywierają do patelni? Najprawdopodobniej popełniasz ten błąd
Wiele osób zniechęca się do przygotowywania naleśników przez to, że podczas smażenia rozrywają się one lub przywierają do patelni. Na szczęście wystarczy zastosować kilka prostych trików, aby pozbyć się tego problemu i usmażyć smaczne naleśniki. Sprawdź, co jest sekretem idealnie przygotowanych naleśników.
Ciężko znaleźć kogoś, kto nie lubi naleśników, zwłaszcza że mamy wiele możliwości, z czym je podawać, więc łatwo można dostosować je do swoich preferencji. Często jednak rezygnujemy z ich przygotowywania, ponieważ borykamy się z problemem rozrywania się naleśników i przywierania ich do patelni. Możemy jednak temu zaradzić, wprowadzając kilka ważnych zasad, dzięki którym już zawsze nasze naleśniki będą wychodzić idealne.
Rozrywające się i przywierające podczas smażenia naleśniki to coś, co niestety często się zdarza. Możemy jednak temu zapobiec, jeśli wiemy, jaki jest sekret idealnych naleśników. Tajemnica ta tkwi w odpowiednio rozgrzanej patelni oraz w przepisie na ciasto, które ma właściwe proporcje. To właśnie dlatego zazwyczaj pierwszy naleśnik jest nieudany, ponieważ pomaga on ocenić rozgrzanie patelni.
Często też powodem nieudanych naleśników jest zbyt rzadkie lub zbyt gęste ciasto. Z tego powodu lepiej korzystać ze sprawdzonych przepisów, niż próbować wymieszać składniki na oko. Chcąc przygotować idealne naleśniki, warto dodać do ciasta nieco oleju lub roztopionego masła.
Niestety nawet najlepiej przygotowane ciasto nie zapewni nam sukcesu, jeśli nie będziemy mieli odpowiedniej patelni. W tym przypadku świetnie sprawdzi się masywna patelnia z grubym dnem dobrze rozprowadzającym oraz trzymającym ciepło. Najlepiej jeśli ma dodatkowo powłokę nieprzywierającą.
Czytaj również: Smakują jak gołąbki, ale nie trzeba ich zawijać. Moja rodzina uwielbia te kotlety
Dobry przepis oraz odpowiednia patelnia to dwa kluczowe czynniki, składające się na udane smażenie naleśników. Jest jednak jeszcze kilka innych kwestii, o które trzeba zadbać, aby danie to wyszło nam perfekcyjne i smaczne. Oto parę istotnych zasad:
- Wszystkie sypkie składniki, takie jak mąka, sól, cukier czy proszek do pieczenia, warto przed dodaniem do ciasta przesiać przez sitko. Dzięki temu napowietrzymy ciasto i będzie ono delikatniejsze.
- Chcąc uzyskać efekt puszystych i lekkich naleśników, zamiast mleka możemy dodać do ciasta wodę gazowaną.
- Po wymieszaniu ciasta, warto odstawić je na co najmniej pół godziny, ponieważ gluten zawarty w mące nadaje elastyczności. Jednak, żeby mógł się on uwolnić, ciasto powinno odpoczywać co najmniej 30 minut.
- Do smażenia używajmy suchej teflonowej patelni lub innej patelni posmarowanej pędzelkiem z odrobiną oleju.
- Naleśniki nie będą łamliwe i suche, jeśli podczas smażenia nie będziemy ich wielokrotnie przewracać. Najskuteczniejsza jest metoda, mówiąca, że obracamy każdą stronę po jednym razie.
Zobacz też:
Tak zrobisz szybkie i puszyste jak chmurka ciasto czekoladowe. Kluczem 1 składnik
O niebo lepsza od marchewki z jabłkiem. Dziś zrób tę surówkę do obiadu
Fit tiramisu, które zrobisz w 10 minut. Sporo białka i zero cukru