Reklama
Reklama

Zapomnij o jedzeniu przywierającym do patelni. Wystarczy jeden ruch

Koniec z frustracją przy zeskrobywaniu przypalonego jedzenia z patelni. Istnieje prosty sposób na to, żeby smażyć bez przywierania i cieszyć się idealnie przygotowanymi posiłkami. Wystarczy jeden ruch do stworzenia nieprzypalającej powierzchni. Sekret tkwi w...wypaleniu naczynia.

Mało kto wie, że niektóre patelnie wymagają wypalenia już przed pierwszym użyciem. Mowa o tych stalowych i żeliwnych. Tylko wtedy będą dobrze smażyły, nie przypalając jedzenia. Sprawdź, jak poprawnie to zrobić w przypadku tych naczyń. 

Jak wypalić patelnię stalową?

Żeby wypalić stalową patelnię, na początek trzeba namoczyć ją w samej gorącej wodzie bez jakichkolwiek detergentów. Następnie myjemy naczynie miękką ściereczką, dokładnie opłukujemy wodą i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. 

W kolejnym kroku wsypujemy sól tak, żeby całkowicie przykryła spód naczynia. Zaczynamy podgrzewać ją do momentu, aż zmieni swój kolor. Po tym procesie sól wysypujemy, a stalową powierzchnię znowu wycieramy ręcznikiem papierowym, uważając, aby się nie poparzyć. 

Na czystej patelni rozgrzewamy olej roślinny i zaczynamy smażyć pokrojone w grube plastry obierki po ziemniakach do momentu ich zarumienienia. Tę czynność powtarzamy 3 razy. Po takim smażeniu obierki nie będą zdatne do spożycia, a więc muszą wylądować w koszu. 

Olej wylewamy, naczynie przecieramy ręcznikiem papierowym i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie myjemy je miękką ściereczką pod gorącą wodą. Na koniec osuszamy ręcznikiem papierowym i natłuszczamy.

Pamiętajmy, że na stalową patelnię należy wlewać więcej tłuszczu niż na pozostałe. Poza tym dłużej się nagrzewa, jednak też długo utrzymuje stałą temperaturę. Właśnie dlatego musimy odpowiednio szybko zmniejszać ogień, aby nie przypalić jedzenia. 

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Wiele osób popełnia błąd

Jak wypalić patelnię żeliwną?

Patelnię żeliwną wypala się szybciej niż stalową. Możemy zrobić to na dwa sposoby: na kuchence albo w piekarniku

Jeśli chcemy wypalić naczynie na kuchence, to na początek myjemy je i osuszamy, a potem smarujemy olejem roślinnym za pomocą pędzelka . Podgrzewamy tłuszcz do momentu, aż ulegnie wypaleniu i przestanie dymić. Tę czynność powtarzamy 3 razy na ostudzonej patelni. Na koniec myjemy ją w gorącej wodzie i przecieramy do suchości. 

Umytą, osuszoną i posmarowaną olejem roślinnym patelnię możemy też wypalić w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Polecamy wyłożenie jego dna folią aluminiową, ponieważ naczynie umieszczamy do góry dnem, a więc tłuszcz będzie skapywał. 

Naczynie wypalamy w piekarniku przez godzinę. Gdy już ostygnie, to wtedy myjemy je pod gorącą wodą miękką ściereczką, osuszamy ręcznikiem papierowym i natłuszczamy. 

Jak dbać o patelnie, aby przetrwały wiele lat?

Na rozgrzaną patelnię nie nalewamy zimnego płynu ani nie zalewamy jej zimną wodą tuż po smażeniu. Takie nagłe zmiany temperatury powodują uszkodzenia powierzchni

Żeliwne i stalowe patelnie myjemy samą wodą, osuszamy je i na koniec natłuszczamy. Detergentów używamy natomiast tylko wtedy, gdy jest taka konieczność i to w bardzo małych ilościach. 

Co jakiś czas warto wypalać te naczynia. Dzięki temu stworzymy im naturalną warstwę ochronną i unikniemy przypalania jedzenia. 

Zobacz też:

Przygotuj już teraz zakwas na żurek wielkanocny. Zaoszczędzisz czas przed świętami

Panierka z ryby zostaje na patelni? Najpewniej popełniasz ten popularny błąd

Wystarczy cebula by zrobić przekąskę do filmu. Zdrowsza i mniej kaloryczna niż chipsy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: triki | domowe sposoby