Reklama
Reklama

Polskie surówki nie mają do niej podejścia. Mizeria po szwedzku zachwyci każdego

Tradycyjna polska mizeria ma wielu zwolenników. Jest smaczna i łatwa w przygotowaniu, lecz niektórym może wydawać się zbyt mdła i monotonna. Jeśli chcesz, aby była bardziej pikantna czy wyrazista, spróbuj zrobić ją według szwedzkiej receptury. Zachwyci każdego, bo jeszcze lepiej komponuje się ze schabowym, pieczenią czy rybą.

Mizeria zalicza się do tych dań polskiej kuchni, którego smaku trudno nie rozpoznać już po pierwszej łyżeczce. Ma wielowiekową historię, bo jest podawana na stoły od XVI wieku, a dziś kochają ją wszystkie pokolenia Polaków, które doceniają m.in. łatwość przygotowania i uniwersalność tego dania.

Mizerię można przecież jeść zarówno z kotletem schabowym, mięsem z kurczaka, smażoną rybą, jak i na szybko - z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym. Ma prosty i łagodny smak. W tym tkwi jej urok, lecz jeśli chcesz dodać jej trochę "pazura", sprawdź przepis na mizerię po szwedzku. Również jest bardzo smaczna.

Może cię zainteresować: Zapomnij o oleju czy jajku. Dodaj to do ciasta na pierogi, a będzie miękkie jak chmurka

Jak smakuje mizeria po szwedzku? Tym różni się od polskiej wersji

Mizeria po szwedzku może być powiewem świeżości w twojej kuchni. Mimo niewielkiej zmiany w składnikach, różnica w smaku w stosunku do polskiej wersji tej prostej orzeźwiającej sałatki, jest wyczuwalna od razu.

Największa różnica jest taka, ze do mizerii po szwedzku dodaje się cebulę, ocet jabłkowy i... cukier. Te nietypowe dodatki dodają jej głębi oraz lekko pikantnego posmaku.

Czytaj również: Dodaj do dzbanka z wodą. Nawadnia lepiej, niż lemoniada i doskonale smakuje

Oto przepis na mizerię po szwedzku. Jak ją przygotować?

Przygotowanie mizerii po szwedzku nie jest skomplikowane, a na pewno warto spróbować raz na jakiś czas czegoś nowego. Na początek zdobądź wszystkie potrzebne składniki w sklepie spożywczym: 

  • ogórek - 3 sztuki
  • cebula dymka - 1 sztuka
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sól, pieprz - do smaku
  • kwaśna śmietana - 2 łyżki
  • ocet jabłkowy - 1,5 łyżki

Umyj i obierz ogórki, pokrój je i przełóż do miski. Posól warzywa, poczekaj 10 minut. Odlej nadmiar wody z ogórków i wrzuć posiekaną wcześniej możliwie drobno cebulę. 

Dodaj cukier, zmielony pieprz, śmietanę i ocet jabłkowy. Wymieszaj wszystko dokładnie i schładzaj gotową mizerię po szwedzku przez chwilę w lodówce, zanim podasz ją na stół. 

Zobacz też:

Te kopytka to mistrzostwo świata. Zrobisz je tylko w sezonie

Nie musisz rozgrzewać patelni. Te naleśniki zrobisz w... mikrofalówce

Zupa pomidorowa bez gotowania, w sam raz na upały. Orzeźwia, syci i smakuje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | szybkie dania | sałatki