Zapomnij o oleju czy jajku. Dodaj to do ciasta na pierogi, a będzie miękkie jak chmurka
Pierogi to ulubiona potrawa wielu Polaków. Rzeczone danie występuje w bardzo zróżnicowanych odmianach. Co więcej – przepisy różnią się nie tylko jeśli chodzi o farsz, ale również ciasto. Warto wiedzieć, że istnieje pewien składnik, dzięki któremu pierogi będą mięciutkie jak chmurka. Nie potrzeba oleju ani jajek. Co należy dodać do ciasta? Wyjaśniamy.
Dobre ciasto to podstawa, jeśli chodzi o przygotowanie smacznych pierogów. Istnieje mnóstwo przepisów, które uwzględniają nie tylko mąkę i wodę, ale również jajka, olej, mleko, a nawet maślankę. Okazuje się jednak, że owe składniki są zbyteczne – do przyrządzenia idealnego ciasta na pierogi wystarczy... roztopione masło.
Tego rodzaju dodatek sprawi, że ciasto będzie delikatne i miękkie niczym chmurka. Całość zyska również na sprężystości, dzięki czemu pierogi będzie lepić się znacznie wygodniej. Zmniejszy się również ryzyko szybkiego wyschnięcia ciasta.
Przeczytaj też: Zapomnij o zwykłym cieście na pierogi. Dołóż te składniki, a będzie miękkie, elastyczne i obłędnie smaczne
Do przygotowania sprawdzonego ciasta na pierogi wystarczą cztery składniki – około pół kilograma mąki pszennej typu 450 lub 500, 250 ml gorącej wody, 2 łyżki roztopionego masła oraz dwie szczypty soli.
Sposób przygotowania:
- Mąkę należy przesiać na stolnicę. Robimy niewielką dziurkę na środku górki z mąki, a następnie wlewamy do niej gorącą wodę, po czym dodajemy roztopione masło i dwie szczypty soli. Całość mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
- Kiedy woda połączy się z mąką i nie będzie już parzyć dłoni, można zacząć wyrabiać ciasto ręcznie. To ważny punkt całego przepisu – wyrabianie powinno trwać tyle, by ciasto stało się gładkie i elastyczne.
- Po wyrobieniu odstawiamy ciasto na bok, przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy na mniej więcej 10 minut. Następnie dzielimy je na 3-4 części (w zależności jak dużą mamy stolnicę) i każdą z nich po kolei rozwałkowujemy, wycinamy kółka, uzupełniamy je ulubionym farszem i lepimy pierogi.
Pierogi gotujemy mniej więcej przez 4 minuty od momentu, gdy po wrzuceniu do gotującej się wody wypłyną na powierzchnię. W zależności od nadzienia możemy podawać je ze śmietaną lub podsmażoną na maśle cebulką.
Zobacz też:
Zupa pomidorowa bez gotowania, w sam raz na upały. Orzeźwia, syci i smakuje
Zapomnij o gotowanym bobie z masłem. W tej wersji smakuje o niebo lepiej
W PRL-u wszyscy jedli tę rybę. Dziś mało kto o niej pamięta, a jest smaczna i zdrowa