Reklama
Reklama

Zapomnij o zwykłym cieście na pierogi. Dołóż te składniki, a będzie miękkie, elastyczne i obłędnie smaczne

Pierogi to obowiązkowy element kuchni polskiej, który gości na stołach nie tylko od święta. Można je podawać na niezliczone sposoby, przez co każdy znajdzie dla siebie ulubione. Aby zachwycały swoim smakiem, muszą jednak mieć nie tylko przepyszny farsz, ale i idealne ciasto. Takie możesz przygotować z pomocą tego przepisu. Dodatek pewnych składników sprawi, że wyjdzie miękkie i elastyczne.

Ruskie, z mięsem, a może na słodko? Polacy zdecydowanie uwielbiają jeść pierogi, przez co przepis na idealne ciasto pierogowe jest na wagę złota. Na szczęście można takie łatwo przygotować z dodatkiem kilku składników. Wystarczy, że raz przyrządzisz ciasto na pierogi według tej receptury, a więcej nie sięgniesz już po inną.  

Jak zrobić miękkie ciasto do pierogów? Sekretem dodatek kilku składników

Ciasto na pierogi powinno być miękkie i elastyczne, aby można było z niego uformować ten uwielbiany przysmak. W dodatku to właśnie wspomniana elastyczność sprawia, że pierogi nie rozklejają się podczas gotowania, a po ugotowaniu zachwycają smakiem, niemal rozpływając się w ustach. W połączeniu z ulubionym farszem, ciasto pierogowe z tego przepisu zachwyci każdą panią domu.  

Sekretem jest dodatek kilku składników, które w połączeniu z tradycyjnymi produktami przyniosą w efekcie miękkie i smakowite ciasto. Niezbędne są między innymi takie składniki jak mąka, woda, masło, jajko czy sól. Okazuje się jednak, że warto dodać również takie produkty jak mleko, ocet czy olej, dzięki czemu ciasto stanie się bardziej miękkie i elastyczne, przez co formowanie z niego pierogów będzie prawdziwą przyjemnością.  

Zobacz także: Naleśniki bez mąki? Zastąp ją tym, a wyjdą jeszcze smaczniejsze

Przepis na idealne ciasto na pierogi. Dodaj do niego ulubiony farsz  

Smakowitość pierogów nie zależy tylko od farszu. Połowa sukcesu tkwi w miękkim i smacznym cieście. Dobrze wiec wiedzieć, jak takie przygotować. Jest ono na tyle uniwersalne, że sprawdzi się zarówno w przypadku pierogów na słono, jak i na słodko. Warto więc je zapamiętać i powracać za każdym razem, gdy najdzie twoją rodzinę ochota na to przepyszne danie.  

Można połączyć je z farszem mięsnym bądź tym na pierogi ruskie. Doskonale sprawdzi się również ser na słodko czy też owoce. Do przygotowania tego miękkiego i smakowitego ciasta pierogowego będą potrzebne następujące składniki:  

  • 500 g mąki pszennej  
  • 200 ml mleka  
  • 80 ml wody  
  • 15 g świeżych drożdży  
  • 1 jajko  
  • 1 łyżeczka cukru  
  • 2 łyżka octu  
  • 2 łyżki oleju  
  • Szczypta soli  

Sposób przygotowania:  

Robienie ciasta rozpocznij od rozkruszenia w misce drożdży, dodając do nich cukier i mleko. Połącz składniki i następnie dodaj jajko, mąkę, sól, odrobinę octu oraz dwie łyżki oleju. Całość dokładnie wymieszaj i zacznij wyrabianie ciasta.  

Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników przykryj powstałe ciasto i odstaw je na godzinę, aby mogło wyrosnąć. W tym czasie możesz się zająć przygotowaniem ulubionego farszu do pierogów.  

Po upływie czasu wyłóż ciasto na stolnicę i dokładnie je rozwałkuj na jednakową grubość. Zacznij wycinać z niego kółka, na które następnie nałóż ulubiony farsz. Kiedy wszystkie pierogi będą już ulepione, pozostaw je przed gotowaniem na około 10 minut, aby ciasto mogło jeszcze poleżeć. Po tym czasie można przejść do gotowania czy też smażenia pierogów.  

Spróbuj też: Faworki smaż tylko na tym tłuszczu. Wyjdą idealnie kruche

Zobacz też:

W PRL-u dzieci jadły go co tydzień w szkole i przedszkolu. W tej wersji zajadają się również dorośli

Nietypowe pączki z ziemniakami. Z tego przepisu robi je siostra Anastazja

Prawdziwy hit karnawału. Te słodkości biją na głowę pączki, faworki, a nawet racuchy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy