Reklama
Reklama

Te kopytka to mistrzostwo świata. Zrobisz je tylko w sezonie

Jagody zaczęły królować w kuchniach. Prawdziwym hitem z tymi sezonowymi owocami są jagodzianki lub pierogi. Nieliczni jednak znają przepis na jagodowe kopytka, które zachwycają nie tylko owocowym smakiem, ale też ciekawym, fioletowym kolorem. Wyglądają wspaniale i smakują wyśmienicie w połączeniu ze śmietaną.

Kopytka to popularny dodatek obiadowy, zazwyczaj serwowany do pieczeni z sosem. Warto jednak odejść od klasyki i przygotować jagodowe kluseczki w wersji na słodko. Do ich przygotowania nie potrzebujesz jajek - zrobisz je z 3 składników. Sprawdź prosty przepis i propozycje podania. 

Przepis na jagodowe kopytka

Składniki:

  • 1 kg mącznych ziemniaków i sól;
  • 120 g mąki ziemniaczanej;
  • 100 g jagód. 

Przygotowanie:

Żeby zrobić jagodowe kopytka, na początek ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie - muszą zrobić się miękkie. Gdy będą jeszcze ciepłe, to przeciśnij je przez praskę. 

W kolejnym kroku przygotuj jagodowy mus: najpierw umyj i odsącz jagody, a potem zblenduj je na gładką masę. Następnie wymieszaj ją z wcześniej przygotowanymi ziemniakami. 

Gdy fioletowa masa ostygnie, to dosyp do niej mąkę ziemniaczaną i zacznij wyrabiać miękkie ciasto. Potem uformuj z niego cienki wałek o grubości około 2 cm i odcinaj z niego na ukos kluseczki. Kopytka układaj na tacy uprzednio obsypanej mąką. 

Na koniec przejdź do gotowania jagodowych kopytek. W tym celu zagotuj wodę i dodaj do niej odrobinę soli. Wkładaj do niej kluski partiami. Gdy wypłyną na powierzchnię, to po 30 sekundach wyjmij je łyżką cedzakową. 

Z czym jeść jagodowe kopytka w wersji na słodko?

Jagodowe kopytka najczęściej je się z kwaśną śmietaną. Można zastąpić ją jogurtem greckim albo serkiem mascarpone. Całość warto dosłodzić cukrem lub miodem. 

Doskonałą propozycją na letni deser jest podanie tych puszystych kluseczek z bitą śmietaną, którą obsypujemy świeżymi jagodami i dekorujemy listkami mięty. 

Jagodowe kopytka warto serwować także z rozgniecionym twarożkiem z miodem i wanilią. Zamiast niego możemy użyć serka waniliowego.

Wiele osób je te kluski z podsmażoną na złoto bułką tartą z masłem i cukrem. Niektórzy dodają do niej szczyptę cynamonu lub kardamonu. 

Polecamy również spróbowanie jagodowych kopytek z musem owocowym. Idealnie sprawdzi się sos z jagód, borówek, malin albo porzeczek. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby oblać je białą bądź ciemną czekoladą. 

Zobacz też:

To najzdrowszy jesienny napar. Wzmacnia serce jak plaster i koi zszargane nerwy

​Z tym nigdy nie łącz jajek. Dobrze smakuje, ale to trucizna dla jelit

Ta surówka to wielki hit na Śląsku. Zniknie, zanim zdążysz ją podać na stół

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | dania obiadowe