Te kopytka to mistrzostwo świata. Zrobisz je tylko w sezonie
Jagody zaczęły królować w kuchniach. Prawdziwym hitem z tymi sezonowymi owocami są jagodzianki lub pierogi. Nieliczni jednak znają przepis na jagodowe kopytka, które zachwycają nie tylko owocowym smakiem, ale też ciekawym, fioletowym kolorem. Wyglądają wspaniale i smakują wyśmienicie w połączeniu ze śmietaną.
Kopytka to popularny dodatek obiadowy, zazwyczaj serwowany do pieczeni z sosem. Warto jednak odejść od klasyki i przygotować jagodowe kluseczki w wersji na słodko. Do ich przygotowania nie potrzebujesz jajek - zrobisz je z 3 składników. Sprawdź prosty przepis i propozycje podania.
Składniki:
- 1 kg mącznych ziemniaków i sól;
- 120 g mąki ziemniaczanej;
- 100 g jagód.
Przygotowanie:
Żeby zrobić jagodowe kopytka, na początek ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie - muszą zrobić się miękkie. Gdy będą jeszcze ciepłe, to przeciśnij je przez praskę.
W kolejnym kroku przygotuj jagodowy mus: najpierw umyj i odsącz jagody, a potem zblenduj je na gładką masę. Następnie wymieszaj ją z wcześniej przygotowanymi ziemniakami.
Gdy fioletowa masa ostygnie, to dosyp do niej mąkę ziemniaczaną i zacznij wyrabiać miękkie ciasto. Potem uformuj z niego cienki wałek o grubości około 2 cm i odcinaj z niego na ukos kluseczki. Kopytka układaj na tacy uprzednio obsypanej mąką.
Na koniec przejdź do gotowania jagodowych kopytek. W tym celu zagotuj wodę i dodaj do niej odrobinę soli. Wkładaj do niej kluski partiami. Gdy wypłyną na powierzchnię, to po 30 sekundach wyjmij je łyżką cedzakową.
Jagodowe kopytka najczęściej je się z kwaśną śmietaną. Można zastąpić ją jogurtem greckim albo serkiem mascarpone. Całość warto dosłodzić cukrem lub miodem.
Doskonałą propozycją na letni deser jest podanie tych puszystych kluseczek z bitą śmietaną, którą obsypujemy świeżymi jagodami i dekorujemy listkami mięty.
Jagodowe kopytka warto serwować także z rozgniecionym twarożkiem z miodem i wanilią. Zamiast niego możemy użyć serka waniliowego.
Wiele osób je te kluski z podsmażoną na złoto bułką tartą z masłem i cukrem. Niektórzy dodają do niej szczyptę cynamonu lub kardamonu.
Polecamy również spróbowanie jagodowych kopytek z musem owocowym. Idealnie sprawdzi się sos z jagód, borówek, malin albo porzeczek. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby oblać je białą bądź ciemną czekoladą.
Zobacz też:
Polskie surówki nie mają do niej podejścia. Mizeria po szwedzku zachwyci każdego
Nie musisz rozgrzewać patelni. Te naleśniki zrobisz w... mikrofalówce
Zupa pomidorowa bez gotowania, w sam raz na upały. Orzeźwia, syci i smakuje