Reklama
Reklama

Najlepsze ciasto na Sylwestra. Zrobisz je bez pieczenia i w mig zniknie z talerzy

Fani słodkich deserów będą zachwyceni. Kiedy ze świątecznych stołów znikną już makowce i serniki, przyszedł czas na kolejny wymiar słodkości. Postaw na szybki przepis na ciasto bez pieczenia, któremu nikt się nie oprze. Idealne na sylwestrową noc. Dowiedz się jak je przygotować.

Po świątecznej gonitwie nie ma potrzeby spędzenia kolejnych długich godzin w kuchni, tworząc nowe potrawy oraz ciasta. Warto postawić na proste w wykonaniu, a przy tym przepyszne ciasta, które nawet nie wymagają włączenia piekarnika.  

Ciasto inspirowane uwielbianym batonikiem z orzeszkami  

Ciasto snickers, które można przygotować bez pieczenia, to kompozycja kremu budyniowego, masy kajmakowej oraz obłędnej warstwy prażonych orzeszków ziemnych. Do tego herbatniki i idealne ciasto na sylwestrową domówkę gotowe.  

Ciasto cieszy się dużą popularnością ze względu na swój smak oraz łatwość w przygotowaniu. Jest hitem na niejednej imprezie. Skusi nawet osoby, które nie są sympatykami słodkości. Jak je przygotować?  

Czytaj również: Przepis na najlepszy sernik bez sera. Brzmi absurdalnie, smakuje bosko

Składniki potrzebne do wykonania ciasta  

Warto zacząć od tego, że do wykonania snickersa nie będzie potrzebny piekarnik. Za to do przygotowania ciasta potrzebujesz: 

  • 300 g herbatników kakaowych  
  • 300 g herbatników jasnych  
  • 200 g masła  
  • 340 g mleka w proszku  
  • 1 szklanka mleka  
  • ¾ szklanki cukru  
  • 1 łyżka oleju  
  • Puszka masy kajmakowej o smaku krówki  
  • 150 g orzechów ziemnych solonych  

Wypróbuj także: Szybkie ciasto z mandarynkami. Zrobisz je na patelni

Jak przygotować ciasto snickers?

Mając wszystkie potrzebne produkty, wystarczy postępować według następujących kroków, a sylwestrowe ciasto okaże się sukcesem. Co musisz zrobić?

  1. Do rondelka wsyp cukier, szklankę mleka oraz masło i wszystko razem podgrzej do momentu rozpuszczenia się masła. Pozostaw do wystygnięcia i w tym czasie upraż orzeszki ziemne na patelni.  
  2. Ostudzone masło z mlekiem przelej do miski i partiami dodawaj mleko w proszku, cały czas miksując aż do uzyskania jednolitej masy.  
  3. Na blaszce wyłożonej papierem ułóż warstwę kakaowych herbatników i wylej na nią połowę masy mlecznej, na której ułóż warstwę z jasnych herbatników.  
  4. Następnie wylej połowę masy kajmakowej i równomiernie ją rozsmaruj. Ułóż na niej warstwę z jasnych herbatników.  
  5. Kolejno wylej pozostałą część masy mlecznej i ułóż pozostałe herbatniki. Jako ostatnią warstwę rozsmaruj pozostałą masę kajmakową, którą posyp orzeszkami ziemnymi.  

Przygotowane ciasto należy włożyć na jakiś czas do lodówki. Następnie pozostaje już tylko cieszyć się prostym, szybkim i przepysznym ciastem w sylwestrową noc. 

Zobacz też:

Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu

​Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki

W PRL-u nie mogło zabraknąć na stole tego ciasta. Jest pyszne i banalnie proste do zrobienia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta bez pieczenia