Reklama
Reklama

Najlepsza pasta kanapkowa, którą zrobisz w 10 minut. Dodatkowy składnik nada jej wyrazistego smaku

Śniadanie powinno być smaczne i pożywne, aby dać energię na cały dzień. W porannym biegu nie zawsze jednak jest czas na przygotowanie pełnowartościowego posiłku. Na szczęście z pomocą przychodzi obłędnie smaczna pasta kanapkowa, którą zrobisz w 10 minut. Wystarczy kilka składników, aby śniadanie dla całej rodziny było gotowe. Podana ze świeżym pieczywem w mig zniknie z talerza.

Pasty do kanapek cieszą się dużą popularnością zarówno podawane na śniadanie, jak i kolację. Są również dobrym pomysłem jako przystawki na niejedną imprezę. Dostarczają wiele wartości odżywczych, są proste w przygotowaniu, a przede wszystkim smaczne. Idealne do podania ze świeżym pieczywem. 

Tak samo jest w przypadku tej pasty kanapkowej, która niezwykle wyrazisty smak zawdzięcza... musztardzie. Raz spróbowana, regularnie będzie pojawiać się na twoim talerzu. Poznaj przepis na pastę kanapkową w 10 minut. 

Przeczytaj również: Nocna owsianka tiramisu. Najlepszy przepis na śniadanie na słodko

Przepis na pastę kanapkową 

Pasty kanapkowe mają to do siebie, że można eksperymentować z ich dodatkami. Wedle własnych preferencji można dodawać do nich szczypiorek, rzodkiewkę czy świeżego ogórka. W tej paście jajecznej wyrazisty smak zachwyci każdego. Można go uzyskać w prosty sposób za sprawą musztardy. 

Do wykonania pasty kanapkowej potrzebne są następujące składniki: 

  • jajek  
  • 1,5 łyżeczki ostrej musztardy  
  • 2 łyżki majonezu  
  • Cebula biała  
  • Pęczek szczypiorku  
  • Pieprz  
  • Sól 

Jak szybko przygotować pastę na kanapki? 

Tak samo jak lista składników, sposób przygotowania pasty jest niezwykle prosty. W pierwszej kolejności ugotuj jajka na twardo, a następnie obierz je ze skorupek. Obrane jajka posiekaj drobno nożem lub zetrzyj na tarce, jeśli taką posiadasz.  

Do miski z posiekanymi jajkami dodaj kolejno majonez, musztardę, szczypiorek i pokrojoną cebulę. Całość wymieszaj, doprawiając solą i pieprzem do smaku. Mieszaj do uzyskania dokładnego połączenia i gotowe. Pastą posmaruj świeże pieczywo i wedle preferencji, udekoruj ulubionym warzywem, na przykład rzodkiewką bądź ogórkiem.   

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski