Na święta zrób te kotlety wigilijne. Biją na głowę gołąbki i krokiety
Choć na stole wigilijnym powinno znaleźć się 12 potraw, pomysłów na świąteczne przysmaki jest znacznie więcej. Jeśli nie chcesz kolejny raz przygotowywać gołąbków czy też krokietów, mamy dla ciebie świetną alternatywą. Poznaj przepis na wigilijne kotlety ziemniaczane, które podbiją serca gości i są proste w przygotowaniu.
Podstawą tych kotletów są oczywiście ziemniaki. Dzięki temu nie tylko zachowamy ich postny charakter, ale także unikniemy postawienia na stole zwykłych kartofli, jeśli tego nie chcemy. Do przygotowania wigilijnych kotletów ziemniaczanych będziesz potrzebować:
- 1 kg ziemniaków,
- 2 cebule,
- 4 jajka,
- bułka tarta,
- olej,
- sól, pieprz,
- szczypiorek,
- szczypta ostrej i słodkiej papryki
Najważniejsza kwestia przed rozpoczęciem przygotowania kotletów to ziemniaki. Muszą być dobrze wystudzone. Możesz także ugotować więcej na obiad dzień wcześniej i z nich skorzystać.
Sprawdź również: Nie dodawaj wody do ciasta na pierogi. Zastąp ją tym, a będzie gładkie i elastyczne
Jeśli nie masz ziemniaków z wczorajszego obiad — obierz kilogram kartofli, ugotuj w osolonej wodzie i pozostaw do ostudzenia. Jajka ugotuj na twardo — włóż do zimnej wody, posól i gotuj przez 8 minut od momentu zagotowania. Po tym czasie przelej zimną wodą i obierz. Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na oleju na złoty kolor. Odstaw do wystudzenia. Ziemniaki oraz jajka zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Możesz także je rozgnieść za pomocą tłuczka.
Sprawdź również: Ta ryba bije na głowę wigilijnego karpia. Nie ma ości, jest zdrowa i niebiańsko smaczna
Do zmielonej masy ziemniaczano-jajecznej dodaj podsmażoną cebulę oraz posiekany szczypiorek. Całość dopraw solą, pieprzem oraz papryką (ostrą i słodką) i dobrze wymieszaj. Na czystej patelni rozgrzej olej. Uformuj małe kotleciki z przygotowanej masy, obtocz je w bułce tartej i smaż z każdej strony na średniej mocy kuchenki, aż się zarumienią. Pamiętaj, że wigilijne kotlety ziemniaczane najlepiej smakują na ciepło. Możesz je jednak przygotować wcześniej i odgrzać w piekarniku lub frytownicy.
Zobacz też:
Tych produktów nie jedz wieczorem. Utrudniają zasypianie
Na święta przygotuj śledzie proboszcza. Po dokładkę ustawi się kolejka
Kawa z tym dodatkiem jest puszysta jak chmurka. Stawia na nogi i "wypala" boczki