Reklama
Reklama

Na święta przygotuj śledzie proboszcza. Po dokładkę ustawi się kolejka

Potrawa o dość nietypowej nazwie to hit na niemal każdej imprezie. Miska ze śledziami proboszcza robi się w mig pusta, dlatego warto je przygotować na nadchodzące święta. Domownicy będą prosić o dokładkę, a goście o przepis. Zrób raz, a z pewnością śledzie proboszcza na stałe wpiszą się w twoje wigilijne menu.

Śledzie to jeden z podstawowych składników licznych dań, które przygotowywane są na święta w polskich domach. Można z nich zrobić smakowitą zupę śledziową, a także przystawkę oraz wiele innych dań. W tym roku warto postawić na niezwykle smaczne połączenie śledzi z grzybami marynowanymi, które chowa się pod nazwą “śledzie proboszcza". Łatwość przygotowania oraz zachwycający smak sprawiają, że to danie zdecydowanie warto wprowadzić do świątecznego menu.  

Śledzie proboszcza — kultowe danie w sam raz na święta  

Wiele osób nie wyobraża sobie świątecznego stołu bez śledzi. Warto jednak w tym roku postawić na ich nieco bardziej wyrazistą wersję. Taką z pewnością są śledzie proboszcza, czyli kultowe danie, które łączy rybę z marynowanymi grzybami, cebulką oraz pietruszką.  

Taka wersja śledzi jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu, przez co można ją przyrządzić w wolnej chwili, najlepiej z wyprzedzeniem. Odpowiednio wcześniej przygotowane i przechowywane w lodówce, zdążą się “przegryźć smakiem", przez co będą jeszcze bardziej wyraziste i aromatyczne. 

Jedno jest jednak pewne. Śledzie proboszcza zachwycą każdego smakiem, dlatego warto, aby znalazły się na wigilijnym stole. To klasyczne danie wpisujące się w smaki polskiej kuchni, które z pewnością umili czas przy świątecznym stole. 

Zobacz także: Zalewasz suszone grzyby taką wodą? Masz jak w banku, że będą twarde i gorzkie

Jak zrobić śledzie proboszcza? Sekret tkwi w marynowanych grzybach  

Śledzie proboszcza to proste danie, do którego potrzebnych jest tylko kilka składników. Komponują się one jednak w tak znakomity sposób, że dzięki temu powstaje wyrazista potrawa w sam raz na świąteczny stół. Wobec tego do przygotowania śledzi proboszcza będziesz potrzebować następujących składników: 

  • 5 płatów śledziowych a'la matias 
  • Słoiczek grzybów marynowanych (330 ml) 
  • 1 średnia cebula (biała lub czerwona) 
  • Natka pietruszki  
  • ¼ szklanki oleju roślinnego  
  • Pieprz i sól do smaku 
  • Opcjonalnie: 5 łyżek octu 

Sposób przygotowania:  

Przygotowania zacznij od wymoczenia śledzi w zimnej wodzie przez około 2-3 godziny, wymieniając w międzyczasie wodę co godzinę. Następnie odsącz filety i pokrój je na kawałki o długości 2-3 cm. Pokrój również grzyby w kostkę i cebulę w piórka, natomiast natkę pietruszki drobno posiekaj.  

W misce wymieszaj olej z octem (lub pomiń ten krok), a następnie dodaj do mieszanki grzybki i pozostałe składniki. Na koniec dodaj śledzie i całość wymieszaj. Najlepiej odstaw potrawę do lodówki przynajmniej na kilka godzin, aby smaki się “przegryzły". Smacznego!  

Sprawdź też: Zamiast śledzi w śmietanie, zrób na święta taką rybę. Goście będą prosić o dokładkę

Zobacz też:

Tych produktów nie jedz wieczorem. Utrudniają zasypianie

​Na święta zrób te kotlety wigilijne. Biją na głowę gołąbki i krokiety

Kawa z tym dodatkiem jest puszysta jak chmurka. Stawia na nogi i "wypala" boczki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy