Na święta przygotuj śledzie proboszcza. Po dokładkę ustawi się kolejka
Potrawa o dość nietypowej nazwie to hit na niemal każdej imprezie. Miska ze śledziami proboszcza robi się w mig pusta, dlatego warto je przygotować na nadchodzące święta. Domownicy będą prosić o dokładkę, a goście o przepis. Zrób raz, a z pewnością śledzie proboszcza na stałe wpiszą się w twoje wigilijne menu.
Śledzie to jeden z podstawowych składników licznych dań, które przygotowywane są na święta w polskich domach. Można z nich zrobić smakowitą zupę śledziową, a także przystawkę oraz wiele innych dań. W tym roku warto postawić na niezwykle smaczne połączenie śledzi z grzybami marynowanymi, które chowa się pod nazwą “śledzie proboszcza". Łatwość przygotowania oraz zachwycający smak sprawiają, że to danie zdecydowanie warto wprowadzić do świątecznego menu.
Wiele osób nie wyobraża sobie świątecznego stołu bez śledzi. Warto jednak w tym roku postawić na ich nieco bardziej wyrazistą wersję. Taką z pewnością są śledzie proboszcza, czyli kultowe danie, które łączy rybę z marynowanymi grzybami, cebulką oraz pietruszką.
Taka wersja śledzi jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu, przez co można ją przyrządzić w wolnej chwili, najlepiej z wyprzedzeniem. Odpowiednio wcześniej przygotowane i przechowywane w lodówce, zdążą się “przegryźć smakiem", przez co będą jeszcze bardziej wyraziste i aromatyczne.
Jedno jest jednak pewne. Śledzie proboszcza zachwycą każdego smakiem, dlatego warto, aby znalazły się na wigilijnym stole. To klasyczne danie wpisujące się w smaki polskiej kuchni, które z pewnością umili czas przy świątecznym stole.
Zobacz także: Zalewasz suszone grzyby taką wodą? Masz jak w banku, że będą twarde i gorzkie
Śledzie proboszcza to proste danie, do którego potrzebnych jest tylko kilka składników. Komponują się one jednak w tak znakomity sposób, że dzięki temu powstaje wyrazista potrawa w sam raz na świąteczny stół. Wobec tego do przygotowania śledzi proboszcza będziesz potrzebować następujących składników:
- 5 płatów śledziowych a'la matias
- Słoiczek grzybów marynowanych (330 ml)
- 1 średnia cebula (biała lub czerwona)
- Natka pietruszki
- ¼ szklanki oleju roślinnego
- Pieprz i sól do smaku
- Opcjonalnie: 5 łyżek octu
Sposób przygotowania:
Przygotowania zacznij od wymoczenia śledzi w zimnej wodzie przez około 2-3 godziny, wymieniając w międzyczasie wodę co godzinę. Następnie odsącz filety i pokrój je na kawałki o długości 2-3 cm. Pokrój również grzyby w kostkę i cebulę w piórka, natomiast natkę pietruszki drobno posiekaj.
W misce wymieszaj olej z octem (lub pomiń ten krok), a następnie dodaj do mieszanki grzybki i pozostałe składniki. Na koniec dodaj śledzie i całość wymieszaj. Najlepiej odstaw potrawę do lodówki przynajmniej na kilka godzin, aby smaki się “przegryzły". Smacznego!
Sprawdź też: Zamiast śledzi w śmietanie, zrób na święta taką rybę. Goście będą prosić o dokładkę
Zobacz też:
Tych produktów nie jedz wieczorem. Utrudniają zasypianie
Na święta zrób te kotlety wigilijne. Biją na głowę gołąbki i krokiety
Kawa z tym dodatkiem jest puszysta jak chmurka. Stawia na nogi i "wypala" boczki