Reklama
Reklama

Nie tylko do sałatki czy w śmietanie. Ewa Wachowicz robi na święta nietypową zupę

Ewa Wachowicz podczas wigilijnej kolacji stawia nie tylko na barszcz oraz grzybową. Znana prezenterka telewizyjna dzieli się przepisem na lekką zupę śledziową, która dla wielu osób jest wyłącznie ciekawostką kulinarną, dla innych zaś obowiązkowym daniem na wieczerzy wigilijnej. Jedno jest pewne. Ta zupa warta jest przygotowania, gdyż stanowi sycącą i smaczną potrawę, której przyrządzenie nie należy do skomplikowanych. Poznaj przepis.

Śledź uchodzi za jeden z podstawowych produktów spożywczych w Polsce. Na święta chętnie podawany jest w śmietanie czy też w postaci sałatki. W tym roku warto dać mu szansę w nieco innym wydaniu. Zupa śledziowa z pewnością podbije serca wszystkich uczestników kolacji wigilijnej — domownicy będą prosić o dokładkę, a goście o recepturę.

Zupa śledziowa — tradycyjna potrawa na Kaszubach i Śląsku

Za obowiązkowe zupy na Wigilii uważa się oczywiście barszcz czerwony oraz grzybową. W niektórych regionach Polski popularnością cieszy się również zupa śledziowa, która jest ciekawą alternatywą dla innych zup, gdyż podawana jest na zimno i to z dodatkiem gotowanych ziemniaków.  

To ciekawy i rześki wybór, który może być smakowitą przystawką przed innymi potrawami wigilijnymi. Dawniej zupa śledziowa była również postrzegana jako typowe postne danie. Dzisiaj coraz więcej się o niej mówi, dlatego podczas zbliżających się świąt, warto dać jej szansę.  

Zwłaszcza że zupa śledziowa przygotowywana jest z tanich i łatwo dostępnych składników. Może przybierać różne warianty, a z jej przyrządzeniem raczej każdy powinien sobie poradzić. Ceniona prezenterka, Ewa Wachowicz, podzieliła się swoim łatwym przepisem na smakowitą zupę śledziową. Ta doskonale sprawdzi się na wieczerzę wigilijną, ale też na inne okazje.  

Zobacz także: Wyjmowanie ości z tej ryby to pestka. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą 

Jak przygotować zupę śledziową? Przepis od Ewy Wachowicz

Zupa śledziowa to dla wielu osób świąteczna tradycja, dla innych ciekawe doznanie kulinarne. Jeśli jeszcze nie miałeś okazji spróbować takiej zupy, być może zbliżające się święta są na to doskonałą okazją. Będą do tego potrzebne następujące składniki:  

  • 3 filety śledziowe  
  • 2 cebule  
  • 500 ml śmietany  
  • Jogurt 
  • 4 ziemniaki  
  • Koperek  

Składniki na zalewę śledziową: 

  • 750 ml wrzącej wody  
  • 125 ml octu  
  • 10 ziaren pieprzu  
  • 7 ziaren ziela angielskiego  
  • 3 listki laurowe  
  • Sól  

Sprawdź też: Co, jeśli nie z kapustą i grzybami? Te wigilijne pierogi rozpieszczą twoje podniebienie

Sposób przygotowania:  

Przyrządzanie zupy śledziowej zacznij od zagotowania w garnku wody z przyprawami, dodając pod koniec do całości octu. Pozostaw zalewę do wystudzenia i w tym czasie zabierz się za krojenie śledzi na mniejsze kawałki. Następnie pokrój w pióra cebulę, sparz ją wrzątkiem i dodaj do śledzi. Całość zalej przygotowaną marynatą i pozostaw w lodówce na około 12 godzin.  

Po tym czasie wyjmij śledzie i przełóż je do garnka bądź wazy. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. W tym czasie jogurt połącz ze śmietaną. Dodaj do śledzi i dokładnie wymieszaj. Przed podaniem na talerzu umieść ugotowane ziemniaki, które następnie zalej śledziami w śmietanie. Całość udekoruj koperkiem. Prosta i niezwykle apetyczna zupa śledziowa na Wigilię gotowa. Smacznego! 

Zobacz też:

Dodajesz to do barszczu? Będzie niesmaczny i niezdrowy

Na święta zrób pierogi z takim farszem. We Włoszech uważają, że przynosi bogactwo

Nie wyrzucaj buraków z zakwasu. Zrobisz z nich najlepszą sałatkę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | zupa