Na Cyprze jedzą regularnie. W Polsce kupujemy rzadko, choć jest bardzo zdrowy
Majówka rozpoczynający sezon grillowy jest coraz bliżej. Warto wrzucić na ruszt nie tylko kiełbasę czy karkówkę, ale również pewien ser, którym zajadają się na Cyprze. W Polsce także znajdziemy go na półkach sklepowych, jednak nie zdobył jeszcze aż tak dużej popularności mimo wyjątkowego smaku i licznych właściwości zdrowotnych. O jaki ser chodzi? Sprawdź już teraz i przygotuj pyszną przekąskę na grilla.
Kuchnia śródziemnomorska jest coraz bardziej lubiana przez Polaków. Należy do niej m.in. ser halloumi o słonym, delikatnie orzechowym smaku. Po obróbce na grillu robi się złocisty, z zewnątrz chrupiący, a w środku miękki, ale nadal sprężysty w odróżnieniu od innych wyrobów, co czyni go idealnym do grillowania. Zachwyca również bogactwem składników odżywczych.
Ser halloumi pochodzi z Cypru i jest jednym z najbardziej znanych kulinarnych eksportów tej wyspy. Tradycyjnie wytwarza się go z mleka owczego i koziego, choć obecnie można natrafić na wersje z dodatkiem mleka krowiego.
Ciekawostką jest to, że Cypr walczył o to, żeby ten wyrób miał chronione oznaczenie pochodzenia (PDO) w Unii Europejskiej. I tak od 2021 roku tylko ser wyprodukowany na tej wyspie według tradycyjnej receptury może być sprzedawany w UE jako "Halloumi".
Na pierwszy rzut oka ten ser przypomina popularną mozarellę. Jest jednak bardziej sprężysty i zwarty.
Proces produkcji halloumi jest złożony i precyzyjny. Na początek podgrzewa się mleko, do którego zostaje dodana podpuszczka. Potem następuje formowanie sera, ponowne podgrzewanie i zanurzanie w solance.
To właśnie dzięki końcowemu etapowi produkcji ser zachowuje trwałość i może być przechowywany przez długi czas bez pogorszenia jakości. W tym produkcie często można znaleźć też nadające świeżości listki mięty o działaniu antybakteryjnym.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Kefir z siemieniem lnianym na odchudzanie - właściwości zdrowotne i przepis
Halloumi jest dość kaloryczny - 100 g dostarcza 313 kalorii. Możemy jeść go zamiast mięsa, ponieważ stanowi źródło białka - w tej samej ilości ma aż 20 g.
Ten ser jest bogaty w wapń, będący niezbędnym budulcem kości i zębów. Powinny więc spożywać go starsze osoby, u których występuje większe ryzyko rozwoju osteoporozy.
Halloumi ma także witaminy z grupy B oraz magnez, które mają pozytywny wpływ na mózg, układ nerwowy i mięśnie. Z kolei witamina K odpowiada za krzepliwość krwi.
W jego składzie nie ma natomiast błonnika, za to jest dużo tłuszczów nasyconych i cholesterolu. Właśnie dlatego należy podawać go z warzywami. Świetnie komponuje się z grillowaną papryką, cukinią czy pomidorami.
Składniki:
- 200 g sera halloumi;
- 1 czerwona papryka;
- 1 żółta papryka;
- 1 zielona papryka;
- 1 cukinia;
- 1 cebula;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- sok wyciśnięty z połowy cytryny;
- kilka listków świeżej mięty;
- kilka gałązek świeżej natki pietruszki;
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Żeby zrobić grillowany halloumi, na początek przygotowujemy warzywa: papryki kroimy w paski, cukinię w plastry, a cebulę w pióra. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do miski, skrapiamy oliwą i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Najpierw grillujemy warzywa do momentu, aż będą miękkie, a dopiero później pokrojony w grube plastry ser - musi się zrumienić, co zazwyczaj zajmuje około 2-3 minut na każdą stronę.
Halloumi podajemy na talerzu z warzywami. Na koniec obsypujemy go ziołami i skrapiamy sokiem z cytryny.
Zobacz też:
W PRL-u wszyscy się nią zajadali. Dziś rzadko ją wybieramy, choć jest zdrowsza od łososia
Tych produktów nie wrzucaj na grilla. Wcale nie będą smaczne
Mają mało kalorii i mnóstwo witamin. Właśnie zaczął się na nie sezon