Reklama
Reklama

Możesz go wrzucić do sałatki i do wanny. „Szpinak malinowy” to skarbnica zdrowia

Liście tej rośliny przypominają szpinak lub rukolę, a owoce wyglądają jak maliny. Stąd komosa rózgowa nazywana jest „szpinakiem malinowym” lub „szpinakiem truskawkowym”. Może być ozdobą ogrodu, ale też składnikiem codziennego menu. Jakie sekrety kryje w sobie komosa rózgowa i co można z niej przygotować?

Komosa rózgowa znana jest również jako szpinak malinowy lub szpinak truskawkowy. To niewysoka roślina o jadalnych liściach i owocach. Liście rośliny można przyrządzać jak szpinak, podczas gdy owoce komosy rózgowej przypominają w smaku owoce morwy lub truskawki. Wyglądają zaś jak maliny. Roślina cieszy się rosnącą popularnością, z uwagi na jej niezwykły wygląd i liczne zastosowania. Co warto o niej wiedzieć?

Komosa rózgowa — zastosowanie w kuchni

Komosa rózgowa to roślina, która przede wszystkim ma szerokie zastosowanie kulinarne. Liście rośliny przypominają szpinak lub rukolę i są doskonałym dodatkiem do sałatek czy kanapek. Co prawda same w sobie nie mają żadnego wybitnego smaku, jednak kryje się w nich dużo wartości odżywczych. Z suszonych liści można też przygotować herbatkę.  

Podobnie owoce tej rośliny nadają się do bezpośredniego spożycia, ale można z nich również przygotować sałatki, kompoty, dżemy i konfitury lub dodać do ciasta. Słodkawy, truskawkowy posmak wyczuwalny jest jednak w owocach w pełni dojrzałych — o czym warto pamiętać.

Czytaj też: Zjedz przed snem, a zaśniesz jak dziecko i wstaniesz wypoczęty 

Przepis na pożywną sałatkę z komosą rózgową

Liście czy owoce komosy rózgowej mogą być doskonałym dodatkiem do sałatki. Najlepiej wybrać w tym celu młode, zielone liście komosy. Do wykonania sałatki będą nam jeszcze potrzebne dwa ząbki czosnku, nieduża cebula, a także czarne i zielone oliwki.

Cebulę i czosnek kroimy drobno i obsmażamy na oliwie z oliwek. Liście komosy rózgowej starannie myjemy, rwiemy i na dwie minuty wrzucamy do wrzątku. Następnie przerzucamy je do durszlaka i dodajmy na patelnię - razem z przepołowionymi oliwkami. Sałatkę dusimy jeszcze chwilę pod przykryciem i przyprawiamy w zależności od potrzeb. Warto ją podawać, gdy jest jeszcze ciepła. 

Czytaj też: Wmasuj w skórę twarzy, a będzie gładka i nawilżona. Wystarczą 2 krople 

Zastosowanie komosy rózgowej — kiedy i jak może się przydać?

Komosa rózgowa może być wykorzystywana jak warzywo, ale może też pełnić funkcje ozdobne w ogrodzie. Warto wiedzieć, że roślina wykazuje też właściwości bakteriobójcze, przeciwgrzybicze, ściągające i rozkurczowe. Może pomóc przyspieszyć gojenie się ran. Na bazie tej rośliny produkuje się między innymi kosmetyki przeciwzmarszczkowe i maseczki odżywcze. Z kolei kąpiele z dodatkiem odwaru z tej rośliny polecane są w leczeniu grzybic i łuszczycy skóry.

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowe żywienie | przepisy