Możesz go wrzucić do sałatki i do wanny. „Szpinak malinowy” to skarbnica zdrowia
Liście tej rośliny przypominają szpinak lub rukolę, a owoce wyglądają jak maliny. Stąd komosa rózgowa nazywana jest „szpinakiem malinowym” lub „szpinakiem truskawkowym”. Może być ozdobą ogrodu, ale też składnikiem codziennego menu. Jakie sekrety kryje w sobie komosa rózgowa i co można z niej przygotować?
Komosa rózgowa znana jest również jako szpinak malinowy lub szpinak truskawkowy. To niewysoka roślina o jadalnych liściach i owocach. Liście rośliny można przyrządzać jak szpinak, podczas gdy owoce komosy rózgowej przypominają w smaku owoce morwy lub truskawki. Wyglądają zaś jak maliny. Roślina cieszy się rosnącą popularnością, z uwagi na jej niezwykły wygląd i liczne zastosowania. Co warto o niej wiedzieć?
Komosa rózgowa to roślina, która przede wszystkim ma szerokie zastosowanie kulinarne. Liście rośliny przypominają szpinak lub rukolę i są doskonałym dodatkiem do sałatek czy kanapek. Co prawda same w sobie nie mają żadnego wybitnego smaku, jednak kryje się w nich dużo wartości odżywczych. Z suszonych liści można też przygotować herbatkę.
Podobnie owoce tej rośliny nadają się do bezpośredniego spożycia, ale można z nich również przygotować sałatki, kompoty, dżemy i konfitury lub dodać do ciasta. Słodkawy, truskawkowy posmak wyczuwalny jest jednak w owocach w pełni dojrzałych — o czym warto pamiętać.
Czytaj też: Zjedz przed snem, a zaśniesz jak dziecko i wstaniesz wypoczęty
Liście czy owoce komosy rózgowej mogą być doskonałym dodatkiem do sałatki. Najlepiej wybrać w tym celu młode, zielone liście komosy. Do wykonania sałatki będą nam jeszcze potrzebne dwa ząbki czosnku, nieduża cebula, a także czarne i zielone oliwki.
Cebulę i czosnek kroimy drobno i obsmażamy na oliwie z oliwek. Liście komosy rózgowej starannie myjemy, rwiemy i na dwie minuty wrzucamy do wrzątku. Następnie przerzucamy je do durszlaka i dodajmy na patelnię - razem z przepołowionymi oliwkami. Sałatkę dusimy jeszcze chwilę pod przykryciem i przyprawiamy w zależności od potrzeb. Warto ją podawać, gdy jest jeszcze ciepła.
Czytaj też: Wmasuj w skórę twarzy, a będzie gładka i nawilżona. Wystarczą 2 krople
Komosa rózgowa może być wykorzystywana jak warzywo, ale może też pełnić funkcje ozdobne w ogrodzie. Warto wiedzieć, że roślina wykazuje też właściwości bakteriobójcze, przeciwgrzybicze, ściągające i rozkurczowe. Może pomóc przyspieszyć gojenie się ran. Na bazie tej rośliny produkuje się między innymi kosmetyki przeciwzmarszczkowe i maseczki odżywcze. Z kolei kąpiele z dodatkiem odwaru z tej rośliny polecane są w leczeniu grzybic i łuszczycy skóry.
Zobacz też:
Od lat robię te gołąbki w Wielki Piątek. Tak dobre, że wszyscy oblizują talerze
Rosa na serniku nigdy ci nie wychodzi? Widocznie nie znasz tej banalnej metody
Magda Gessler robi majonez, zamiast go kupować. Wypróbuj ten przepis, bo lepszego nie znajdziesz