Reklama
Reklama

Możesz dodać do herbaty i do obiadu. Zmniejsza uczucie głodu i wspomaga odchudzanie

Gałka muszkatołowa jest popularną, kuchenną przyprawą. Okazuje się, że nie tylko poprawia smak różnych potraw, ale przede wszystkim dostarcza naszemu organizmowi wiele zdrowotnych korzyści. Dlaczego warto dodawać gałkę muszkatołową do codziennych posiłków? Jakie jeszcze ma właściwości? Odpowiadamy.

Gałka muszkatołowa od dawna jest używana w polskiej kuchni. Przyprawa ta ma zdrowotne właściwości, które hamują apetyt i zapobiegają zakrzepicy. Sprawdź, czy znasz wszystkie lecznicze korzyści gałki muszkatołowej. 

Do jakich potraw dodawać gałkę muszkatołową?

Gałka muszkatołowa cechuje się korzennym aromatem i intensywnym smakiem. Możemy dodawać ją zarówno do wytrawnych, jak i słodkich posiłków. Gałka muszkatołowa jest idealnym dodatkiem do gulaszu, a nawet do musu czekoladowego. Wzbogaca również smak herbaty. 

Tę przyprawę możemy wykorzystać na wiele sposobów. Gałkę muszkatołową dodajemy do potraw tj.:

  • gulasz - dla wyrazistego smaku;
  • sos beszamelowy - dla wzbogacenia jego aromatu;
  • warzywa z ryżem - dla aromatycznego i sycącego obiadu;
  • piernik - dla pysznego i zdrowego deseru.

Właściwości zdrowotne gałki muszkatołowej

Gałka muszkatołowa zawiera węglowodany, tłuszcze, białko oraz witaminy A, C oraz te z grupy B tj. tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy i witamina B6. Oprócz tego dostarcza nam następujących minerałów: żelazo, magnez, wapń, potas, sód, cynk, fosfor. W jej składzie są kwasy tłuszczowe, pektyny oraz inne związki aktywne

Dzięki dodawaniu gałki muszkatołowej do potraw nasz apetyt zostaje zahamowany, co wspomaga odchudzanie. Oprócz tego gałka muszkatołowa zapobiega zakrzepicy, stanom zapalnym, a także obniża cholesterol. Dodatkowo może złagodzić stres, a także pomagać w leczeniu depresji

Przeciwwskazania do spożywania gałki muszkatołowej

Gałkę muszkatołową należy spożywać z umiarem, ponieważ zawiera związek halucynogenny. Ostrożność przy jej stosowaniu w szczególności powinny zachować kobiety w ciąży, alergicy oraz osoby cierpiące na choroby układu nerwowego

Gałka muszkatołowa jest uznawana nie tylko za przyprawę, ale także za naturalny lek. Pamiętajmy jednak, aby włączać ją do diety z umiarem. W przeciwnym wypadku możemy spodziewać się niepożądanych skutków ubocznych tj. omdlenia czy zaparcia. 

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dieta | gotowanie