Mówią, że to złoto na talerzu. Ma mnóstwo witamin, poprawia metabolizm i opóźnia starzenie
Choć wielu z nas kojarzy kukurydzę głównie z popcornem lub dodatkiem do sałatek, to mało kto zdaje sobie sprawę, jak potężną bombą witaminową jest to popularne warzywo. Kukurydza nie tylko świetnie smakuje, ale też wspomaga trawienie, wpływa korzystnie na wygląd skóry i może spowalniać procesy starzenia się organizmu.
Kukurydza od wieków zajmuje ważne miejsce w diecie mieszkańców obu Ameryk. W Polsce najczęściej trafia na talerze w sezonie letnim, jednak jej wartości odżywcze są na tyle cenne, że warto sięgać po nią przez cały rok.
Te złote ziarna to nie tylko węglowodany. To także solidna porcja witamin z grupy B (szczególnie B1, B3 i B9), witaminy A, E oraz minerałów, takich jak magnez, cynk, żelazo i potas. Dzięki temu wspiera układ nerwowy, poprawia koncentrację i może korzystnie wpływać na jakość snu. Zawarty w niej kwas foliowy (B9) czyni ją szczególnie cennym składnikiem diety kobiet w ciąży. Jest także bogata w przeciwutleniacze, takie jak luteina i zeaksantyna. Substancje te chronią komórki przed działaniem wolnych rodników, które odpowiadają m.in. za przyspieszone starzenie się organizmu. Co więcej, wspomniane antyoksydanty mają pozytywny wpływ na wzrok i kondycję skóry.
Sprawdź również: Otula jelita i wspomaga odchudzanie. Tę zupę warto jeść nie tylko latem
Jednym z największych atutów kukurydzy jest obecność błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit i poprawia metabolizm. Spożywanie kukurydzy może pomóc w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, zapobiega zaparciom, a także wspiera oczyszczanie organizmu z toksyn. Dzięki obecności nienasyconych kwasów tłuszczowych kukurydza może wspierać układ sercowo-naczyniowy. Obniża poziom "złego" cholesterolu (LDL), co przyczynia się do zmniejszenia ryzyka miażdżycy i chorób serca. Regularne spożywanie kukurydzy, zwłaszcza gotowanej lub pieczonej, może przynieść realne korzyści dla zdrowia układu krążenia.
Najzdrowsza będzie kukurydza gotowana w kolbach. Bez dodatku masła czy soli. Świetnie sprawdzi się również jako składnik sałatek, dań jednogarnkowych, zup typu chowder czy placków warzywnych. Kukurydza konserwowa również zachowuje sporo wartości odżywczych, choć warto wybierać wersje bez dodatku cukru. Choć często traktowana po macoszemu, kukurydza zasługuje na miano superżywności. Jest smaczna, tania, łatwo dostępna i pełna składników, które wspierają zdrowie na wielu płaszczyznach — od metabolizmu, przez układ nerwowy, aż po serce i skórę. Warto więc zadbać, by "złoto na talerzu" zagościło w naszym menu na stałe.
Zobacz też:
Po 60-tce wprowadź do diety te produkty. Będziesz się wolniej starzeć
Zbierz w ogrodzie i zrób syrop. Do zimowej herbaty będzie jak znalazł
Zamiast do gołąbków, dodaj do kotletów. Nikt nie uwierzy, że nie mają mięsa