Mięso w gulaszu już nigdy nie wyjdzie twarde. Wystarczy, że dodasz do niego ten składnik
Gulasz to popularne danie kuchni węgierskiej. Potrawę można przygotowywać w wielu różnych wariantach, które różnią się od siebie dodawanymi warzywami, przyprawami czy rodzajem mięsa. Smaczny gulasz charakteryzuje się doskonałą konsystencją poszczególnych składników. W jaki sposób zadbać o to, aby mięso wyszło miękkie, a nie gumowate? Dodaj do potrawy ten sekretny składnik!
Soczyste mięso wołowe lub wieprzowe to jeden z najważniejszych składników gulaszu. Jednak nierzadko zdarza się, że po nałożeniu potrawy na talerz okazuje się ono twarde lub gumowate. Zwykle jest to spowodowane zbyt krótkim czasem duszenia. Czy istnieje jakiś sposób, który sprawi, że mięso w gulaszu szybko stanie się miękkie i soczyste? Okazuje się, że wystarczy dodać pewien sekretny składnik. Mowa o occie jabłkowym.
Ocet jabłkowy ma właściwości zmiękczające, dzięki którym mięso w dość krótkim czasie może stać się kruche. Wystarczy dodać dwie łyżki do duszącego się na wolnym ogniu gulaszu, by móc cieszyć się miękkim i soczystym mięsem.
Osoby, które z pewnych względów nie chcą dodawać octu jabłkowego do gulaszu, mogą wypróbować również inne sposoby pozwalające uzyskać miękkie mięso. Przede wszystkim, warto zwrócić uwagę na czas duszenia, który może wynosić od jednej do nawet dwóch godzin (w zależności od rodzaju mięsa). Co więcej, doprawianie gulaszu solą powinno odbywać się z reguły pod koniec gotowania.
Ale to nie wszystko. Innymi często wykorzystywanymi sposobami na miękkie mięso w gulaszu są:
- dodanie niewielkiej ilości wódki;
- dodanie niewielkiej ilości czerwonego wina;
- dodanie niewielkiej ilości cukru;
- dodanie niewielkiej ilości soku z cytryny;
- wcześniejsze zamarynowanie mięsa w jogurcie lub mleku.
Wykorzystując powyższe sposoby można przygotować pyszny gulasz, który zachwyci każdego. Warto wypróbować kilka metod i w ten sposób wybrać dla siebie najlepszą. Do gulaszu możesz podać również domowej roboty surówkę, która dodatkowo wzbogaci smak obiadu.
Zobacz też:
Mrożone pierogi rozpadają się podczas gotowania? Winny jest ten powszechny błąd
Zmieszaj te 4 składniki i pij przed śniadaniem. W mig zrzucisz zbędne kilogramy
Biorę czerstwy chleb i zalewam. Po usmażeniu mam smaczny deser dla całej rodziny