Reklama
Reklama

Masz ochotę na tosty, ale nie masz opiekacza? Nic nie szkodzi. Te przygotujesz dosłownie w kilka chwil

Tosty to śniadaniowy klasyk, który gości rano na niejednym stole. Co jednak gdy chcesz zrobić pyszne, chrupiące kanapki, a nie masz w domu opiekacza? Bez sprzętu także możesz zrobić śniadanie niczym z drogiej restauracji. Wypróbuj ten przepis na Croque Monsieur i dobrze rozpocznij dzień.

Bez opiekacza też można zrobić pyszne i chrupiące tosty. To danie jest niesamowicie uniwersalne. W jego podstawowej wersji znajduje się tylko ser i szynka. To sprawia, że można je modyfikować w dowolny sposób. Jedną z najpopularniejszych wariacji na temat tostów jest właśnie Croque Monsieur.

Według niektórych Croque Monsieur to najlepsza kanapka świata. Jest pełna dodatków, których połączenie tworzy idealną, pyszną kompozycję. Znajdziemy tam między innymi szwajcarski ser Gruyere, sos beszamelowy czy musztardę Dijon. Czego jeszcze potrzebujemy, by przygotować takie pyszności?

Składniki na Croque Monsieur

Do przygotowania Croque Monsieur potrzeba kilku bardziej wyszukanych składników. Mimo wszystko większość z nich z pewnością znajdziesz w pobliskim sklepie.

Składniki:

  • 2 kromki chleba pszennego
  • 4 plasterki sera Gruyere
  • kilka plastrów szynki
  • 50 g masła
  • 100 ml mleka
  • łyżeczka musztardy Dijon
  • łyżka mąki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • starty parmezan
  • szczypiorek.

Do zrobienia tych tostów nie będziesz potrzebować żadnego sprzętu poza patelnią. To na niej podgrzejemy kanapkę, dzięki czemu stanie się rumiana i chrupiąca.

Czytaj także: Nie musisz kupować masła klarowanego. Zrobisz je w kilka minut i sporo zaoszczędzisz

Krok 1

Na początek rozgrzej patelnię i rozpuść na niej masło. Na tłuszczu ułóż pieczywo i poczekaj, aż się przyrumieni. Po chwili przewróć je na drugą stronę i ponownie przypiecz na złocisto.

Krok 2

Chrupiące pieczywo przełóż na talerz. Na patelni do rozpuszczonego masła dodaj mąkę i chwilę podsmaż, mieszając. Zacznij stopniowo dodawać mleko, cały czas mieszając. Gdy osiągnie kremową konsystencję, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej i odrobinę startego parmezanu. Sos beszamelowy jest gotowy.

Krok 3

Chleb posmaruj musztardą, na to ułóż szynkę oraz ser. Kanapkę zamknij drugą kromką chleba, a ją pokryj na zewnętrznej stronie sosem beszamelowym. Beszamel przykryj kolejną warstwą sera.

Krok 4

Teraz kanapkę wystarczy podgrzać. Możesz to zrobić, wkładając ją na kilku minut do rozgrzanego piekarnika lub ułożyć na gorącej patelni, którą przykryjesz pokrywką. Dzięki temu ser rozpuści się, łącząc tosta w idealną całość.

Krok 5

Gotowego Croque Monsieur podawaj na ciepło, posypanego grubo posiekanym szczypiorkiem.

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | śniadania | przekąski