Reklama
Reklama

Przepis na to pieczywo może zaskoczyć. Chleb owsiany, jakiego jeszcze nie jadłeś

Dawniej pieczenie domowego chleba było na porządku dziennym. Obecnie mamy coraz mniej czasu na takie czynności, więc sięgamy po pieczywo z piekarni czy supermarketu. Te nie zawsze są najlepszej jakości, jakiej moglibyśmy oczekiwać. Przedstawiamy szybki i prosty sposób na chleb, do którego nie użyjesz ani grama mąki.

Przygotowanie chleba w domu jest banalnie proste. Małym nakładem pracy w niedzielny poranek możemy cieszyć się świeżym, chrupiącym i jeszcze ciepłym pieczywem. Rodzina będzie zachwycona wypiekiem.

Co więcej, chleb owsiany, który wykonasz z tego przepisu, nie zawiera mąki. Odznacza się dużą zawartością błonnika. Dzięki temu będzie dla niego zdrowszą alternatywą. Potrzebujesz zaledwie kilku składników.

Składniki na chleb owsiany

Do przygotowania domowego chleba owsianego potrzebujesz jedynie:

  • 300 g płatków owsianych;
  • 500 g jogurtu naturalnego;
  • garści nasion słonecznika;
  • garści pestek dyni;
  • garści nasion siemienia lnianego;
  • 1 łyżka soli;
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  • olej;
  • garści otrębów.

Do wypieku niezbędna będzie też forma do pieczenia, w której umieścimy masę chlebową.

Czytaj także: Wyjmij patelnię i zrób ekspresowe bułki. Wystarczy ci 10 minut

Krok 1

Do miski wsyp płatki owsiane, nasiona słonecznika, pestki dyni oraz siemię lniane. Składniki dokładnie wymieszaj, dodaj sodę oczyszczoną i sól.

Krok 2

Do mieszanki w misce wlej jogurt naturalny. Wszystko ponownie wymieszaj, aż produkty połączą się ze sobą.

Krok 3

Formę do pieczenia chleba posmaruj odrobiną oleju, a następnie wysyp ją otrębami, ich nadmiar możesz wysypać. Następnie masę chlebową przełóż do przygotowanej foremki. Po wierzchu masy możesz posypać wybranymi nasionami lub płatkami owsianymi.

Krok 4

Masę chlebową w formie odstaw na około 20 minut. Po tym czasie chleb owsiany piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 st. Celsjusza przez około 45-50 minut.

Krok 5

Przyrumieniony chleb wyjmij z piekarnika i zostaw do wystudzenia. Podawaj go z ulubionymi dodatkami.

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy