Reklama
Reklama

Wyjmij patelnię i zrób ekspresowe bułki. Wystarczy ci 10 minut

Masz ochotę na pyszne, delikatnie chrupiące bułki? Nie musisz wychodzić do piekarni, a nawet do sklepu po składniki. Produkty, których potrzebujesz, na pewno masz w swojej kuchni. Poznaj przepis na domowe bułki z patelni, które zrobisz w 10 minut, bez użycia drożdży. Ta porcja będzie idealna dla dwóch osób.

Zdarza się, że nie mamy czasu na przygotowywanie wymyślnych dań, zwłaszcza na śniadanie. Z pomocą przychodzi prosty przepis na bułki z patelni, które zrobisz w błyskawicznym tempie. Te domowe bułki są idealną propozycją dla osób, które chcą zrobić szybki posiłek ze standardowych produktów

Jakich składników użyć do zrobienia bułek z patelni?

Potrzebujemy zaledwie pięciu składników do zrobienia bułek z patelni. Używamy prostych i tanich produktów, które każdy z nas ma w lodówce i szafce kuchennej. Oto krótka lista:

  • 125 ml mleka;
  • 20 ml oleju roślinnego;
  • 200 g mąki pszennej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • szczypta soli.

Jeśli chcemy zrobić bułki z patelni w wersji na słodko, to możemy dodać też 1 łyżeczkę cukru, choć nie jest to konieczne. 

Przepis na bułki z patelni. Gotowe w 10 minut

Na początek wszystkie składniki na bułki z patelni należy wymieszać ręką w misce do momentu, aż uzyskamy konsystencję ciasta.  W kolejnym kroku powstałą masę przekładamy na blat, który uprzednio podsypujemy mąką. 

Następnie przystępujemy do chwilowego wyrabiania ciasta. Później wałkujemy masę na grubość ok. 1 cm i za pomocą szklanki lub foremek wycinamy kółka. Aby nie zmarnować resztek ciasta, łączymy je ze sobą, wałkujemy i ponownie wycinamy kółka. 

W końcu przystępujemy do smażenia bułek. Rozgrzewamy patelnię, nie używając oleju i kładziemy na niej bułki. Smażymy je pod przykryciem przez około 5 minut na średnim ogniu do momentu zarumienienia. Po tym czasie przewracamy bułki na drugą stronę i powtarzamy tę czynność.  

Na koniec możemy przełożyć gorące bułki na kratkę i odstawić do przestygnięcia. Można je jeść zarówno na śniadanie, obiad, jak i na kolację w wersji słodkiej albo wytrwanej. Smakują wspaniale nawet z samym masłem.

Zobacz też:

Dodawaj do jogurtu zamiast musli czy płatków owsianych. Waga szybko przestanie być problemem

Przepis na gotowany sernik zdradziła mi babcia. Od tamtej pory nie robię innego

Dodaj dwa składniki do ciasta na naleśniki, a zmienią kolor i smak. Idealne na śniadanie dla dzieci

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | szybkie dania