Reklama
Reklama

Wyjmij patelnię i zrób ekspresowe bułki. Wystarczy ci 10 minut

Masz ochotę na pyszne, delikatnie chrupiące bułki? Nie musisz wychodzić do piekarni, a nawet do sklepu po składniki. Produkty, których potrzebujesz, na pewno masz w swojej kuchni. Poznaj przepis na domowe bułki z patelni, które zrobisz w 10 minut, bez użycia drożdży. Ta porcja będzie idealna dla dwóch osób.

Zdarza się, że nie mamy czasu na przygotowywanie wymyślnych dań, zwłaszcza na śniadanie. Z pomocą przychodzi prosty przepis na bułki z patelni, które zrobisz w błyskawicznym tempie. Te domowe bułki są idealną propozycją dla osób, które chcą zrobić szybki posiłek ze standardowych produktów

Jakich składników użyć do zrobienia bułek z patelni?

Potrzebujemy zaledwie pięciu składników do zrobienia bułek z patelni. Używamy prostych i tanich produktów, które każdy z nas ma w lodówce i szafce kuchennej. Oto krótka lista:

  • 125 ml mleka;
  • 20 ml oleju roślinnego;
  • 200 g mąki pszennej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • szczypta soli.

Jeśli chcemy zrobić bułki z patelni w wersji na słodko, to możemy dodać też 1 łyżeczkę cukru, choć nie jest to konieczne. 

Przepis na bułki z patelni. Gotowe w 10 minut

Na początek wszystkie składniki na bułki z patelni należy wymieszać ręką w misce do momentu, aż uzyskamy konsystencję ciasta.  W kolejnym kroku powstałą masę przekładamy na blat, który uprzednio podsypujemy mąką. 

Następnie przystępujemy do chwilowego wyrabiania ciasta. Później wałkujemy masę na grubość ok. 1 cm i za pomocą szklanki lub foremek wycinamy kółka. Aby nie zmarnować resztek ciasta, łączymy je ze sobą, wałkujemy i ponownie wycinamy kółka. 

W końcu przystępujemy do smażenia bułek. Rozgrzewamy patelnię, nie używając oleju i kładziemy na niej bułki. Smażymy je pod przykryciem przez około 5 minut na średnim ogniu do momentu zarumienienia. Po tym czasie przewracamy bułki na drugą stronę i powtarzamy tę czynność.  

Na koniec możemy przełożyć gorące bułki na kratkę i odstawić do przestygnięcia. Można je jeść zarówno na śniadanie, obiad, jak i na kolację w wersji słodkiej albo wytrwanej. Smakują wspaniale nawet z samym masłem.

Zobacz też:

​Gotujesz bób? Koniecznie użyj tego dodatku, by podkręcić kolor i smak

Fasolka szparagowa traci smak i chrupkość? Popełniasz ten błąd podczas gotowania

Najlepsze ogórki kiszone z przepisu siostry Anastazji. Zawsze się udają

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | szybkie dania