Reklama
Reklama

Mało kto zna ten zdrowy ser. Ma orzechowy posmak i pochodzi z Polski

Znudziły ci się klasyczne sery i chcesz spróbować czegoś nowego? W takim razie kup podpuszczkowy bundz, którym zajadają się na Podhalu. Zachwyca orzechowym posmakiem, ulegającym zmianie w trakcie dojrzewania. Warto wdrożyć go co codziennego jadłospisu również ze względu na właściwości zdrowotne.

Gouda, cheddar, mozarella, ser edamski - to właśnie tych serów używamy najczęściej w kuchni. Czas na odkrycie nowych smaków i to polskich, podhalańskich. Zamów przez Internet albo kup w sklepie stacjonarnym z serami bundz, który powstaje z mleka owczego. Sprawdź najważniejsze informacje o tym przysmaku, a być może już niedługo zagości w twoim jadłospisie. 

Bundz - charakterystyka

Bundz to podpuszczkowy ser owczy, zaliczany do serów białych, wytwarzanych na Podhalu. Ma podobną konsystencję do włoskiej mozarelli - jest delikatny, miękki. 

Ten podhalański przysmak zaliczamy do półtłustych serów. W swoim składzie ma ok. 55% wody, 18% białka i 22% tłuszczu. Na jego bazie powstają oscypki czy bryndza. 

Bundz ma delikatny, orzechowy smak, który początkowo jest słodkawy. W trakcie dojrzewania zamienia się w kwaskowy lub kwaśny. 

Ten produkt ma formę bochenka. Jego skórka jest delikatna, elastyczna i pokryta warstwą białej pleśni. Wnętrze charakteryzuje się elastyczną konsystencją z nielicznymi, niewielkimi otworami o wielkości zbliżonej do grochu.

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Jak zrobić i jak stosować ocet truskawkowy? Ten produkt ma wiele właściwości

Dlaczego warto jeść bundz?

Bundz warto jeść, ponieważ zawiera wiele cennych składników odżywczych. Ma w swoim składzie witaminy z grupy B, szczególnie B2, czyli ryboflawinę, odpowiadającą za funkcjonowanie układu nerwowego, poprawiającą metabolizm. 

Zawiera także witaminę A, która wykazuje korzystny wpływ na skórę i wzrok. Nie brakuje w nim minerałów tj. wapń, fosfor, sód, potas, magnez, żelazo, jod

Mleko owcze, z którego został zrobiony ten ser, stanowi źródło białek serwatkowych. Ma wysokie stężenie kazainy i dużą ilość krótko- i średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych.

Dzięki takiemu składowi bundz wspiera budowę i regenerację mięśni, zapewnia długotrwałe uczucie sytości i wspomaga zdrowie kości. Oprócz tego może mieć korzystny wpływ na funkcjonowanie jelit. 

Ten owczy ser jest lekkostrawny, więc mogą go jeść osoby z wrażliwym żołądkiem. Musimy jednak pamiętać, że ma aż 300 kcal w 100 g, dlatego należy zachować umiar w jego spożyciu. 

Z czym podawać bundz?

Bundz można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Najczęściej podaje się go na chlebie z dodatkiem soli, pieprzu i świeżych ziół. Możemy też zrobić z niego sałatkę, dodając pomidory, ogórki i paprykę. 

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodawać ten ser do kanapek czy tortilli. Wspaniale smakuje również w farszu do pierogów. 

Bundz warto zapiekać w piekarniku albo dodawać do jajecznicy. W wersji słodkiej łączymy go z miodem oraz ulubionymi owocami. 

Zobacz też:

Takie jagodzianki robiła moja babcia. Przepis, który przenosi do dzieciństwa

Ogórki kiszone zmętniały? Winny jest banalny błąd, który popełnia wiele osób

Robert Makłowicz dodaje to do placków ziemniaczanych. Wychodzą puszyste jak chmurki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | zdrowe żywienie