Mało kto je na co dzień. Obniża cholesterol i chroni układ pokarmowy
Nasze prababki non stop wykorzystywały go w kuchni, bo był tani i łatwo dostępny. To ważny element polskiej tradycji, więc jeszcze do niedawna potraw z tym składnikiem nie mogło zabraknąć na wigilijnym stole, weselu czy imieninach. Niestety dziś mało kto po niego sięga, a to błąd, bo jest bardzo zdrowy. Obniża cholesterol i chroni układ pokarmowy.
Nie trzeba być ekspertem, by zauważyć, że obecnie mak w polskiej kuchni wykorzystywany jest raczej sporadycznie. Widać to zwłaszcza, jeśli zwrócimy uwagę na to, jaki był popularny w dawnych czasach. Z uwielbianego przez prababki składnika stał się niemal zapomnianym produktem.
Gdzieniegdzie pojawia się w jeszcze w okresie świątecznym jako niezbędny element makowca albo kutii, lecz i to nie jest regułą. To błąd, że ludzie już go nie doceniają, bo właściwie wykorzystany mak jest zdrowy i wartościowy. Obniża cholesterol i chroni układ pokarmowy, a to tylko początek jego licznych zalet.
Mak warto włączyć do codziennej diety mimo jego wysokiej kaloryczności (nawet 480–520 kcal w 100 g) m.in. dlatego, że to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mogą wspierać prawidłowy poziom cholesterolu.
Te niepozorne, ciemne nasiona, mają w sobie dużą ilość białka roślinnego, błonnika pokarmowego nieocenionego dla prawidłowej pracy jelit. Spożywanie maku sprzyja także kondycji serca, wątroby i może poprawiać trawienie.
To nie koniec dobrych wiadomości, bo w 100 g maku znajduje więcej wapnia, niż w wielu serach żółtych. To nie żart, a znajduje się w nim także sporo witamin z grupy B, witaminy E, magnezu, cynku, żelaza, manganu czy miedzi. Warto go więc spożywać, aby wesprzeć odporność, układ nerwowy, kości oraz mięśnie.
Mimo tego, że dziś mak znajduje zastosowanie przede wszystkim w wypiekach (chleb, bajgel, makowiec, strucla, bułka z nadzieniem) i tradycyjnych świątecznych potrawach tj. kutia, można go wykorzystać także jako dodatek do sałatek, owsianki, koktajla albo jogurtu.
Możesz również połączyć go z suszonymi owocami i cytrusami i stworzyć niepowtarzalny deser np. na bazie serka, budyniu, galaretki czy lodów. Mak świetnie łączy się również z orzechami i miodem.
Zobacz też:
Zrób tę sałatkę na andrzejki. Goście będą się ustawiać w kolejce po dokładkę
Żadne tiramisu. Mama robi takie ciasto kawowe i jest o wiele smaczniejsze
Od 10 lat robię te rurki z kremem na andrzejki. Znikają ze stołu w minutę