Reklama
Reklama

Nie lubisz białego maku? Zrób rogale z tym nadzieniem

Wiele osób nie wyobraża sobie 11 listopada bez słodkiej przekąski, jaką jest rogal świętomarciński. Nie każdy jednak przepada za białym makiem, który znajduje się w tradycyjnym nadzieniu. W takiej sytuacji warto przygotować alternatywę dla klasycznych rogali i przyrządzić je z nieco innym wypełnieniem. Sprawdź, jak to zrobić.

Nie każdy przepada za rogalami świętomarcińskimi. Chcąc jednak zjeść 11 listopada słodką przekąskę zbliżoną do tej tradycyjnej, możemy przygotować alternatywne nadzienie do rogalów. Podpowiadamy, jak zrobić drożdżowe rogaliki z aromatycznym nadzieniem i słodkim wykończeniem.

Alternatywa dla rogali świętomarcinskich - jakie nadzienie warto zrobić? Użyj tych składników

W przypadku, gdy nie przepadamy za tradycyjnymi rogalami świętomarcińskimi, ze względu na biały mak, możemy zastąpić je słodką przekąską z innymi nadzieniem. Idealnie w tej roli sprawdzą się rogale z nadzieniem orzechowym oraz lukrem.

Są równie smaczne, a nie zawierają białego maku. Do przygotowania ich potrzebować będziemy następujących składników. Na rozczyn, będziemy musieli wyposażyć się w:

  • 100 g świeżych drożdży,
  • 1 szklankę ciepłego mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 3 łyżki mąki pszennej.

Do przyrządzenia ciasta, musimy naszykować:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 1 szklankę cukru,
  • 1 szklankę ciepłego mleka
  • 4 jajka
  • 150 g masła.

Z kolei do zrobienia nadzienia, potrzebować będziemy:

  • 300 g orzechów włoskich,
  • 0,5 szklanki gorącego mleka,
  • cukier trzcinowy (ilość do smaku).

Natomiast do przyrządzenia lukru, musimy wyposażyć się w 1 szklankę cukru pudru i 1 białko. Oprócz tego należy naszykować nieco orzechów, które posłużą do dekoracji.

Czytaj również: Większość z nas dodaje to do ziemniaków. To najgorsze połączenie

Jak zrobić rogale z nadzieniem orzechowym oraz lukrem? Tak upieczesz je krok po kroku

Przyrządzenie pysznych rogali zaczynamy od przygotowania rozczynu. Drożdże rozcieramy z cukrem, mąką i ciepłym mlekiem. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. W tym czasie roztapiamy masło i lekko studzimy, a jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, a także utarte z cukrem jajka oraz przestudzone masło. Do tego stopniowo dolewamy ciepłe mleko i zagniatamy ciasto. Przykrywamy je i odstawiamy do wyrośnięcia na półtorej godziny.

Czekając, aż nasze ciasto wyrośnie, możemy przygotować nadzienie. Należy zmielić orzechy włoskie np. blenderem i dodać do nich cukier trzcinowy, a następnie stopniowo wlewając gorące mleko, dokładnie mieszać masę. Nadzienie powinno wyjść lekko gęste.

Gdy ciasto już wyrośnie, wałkujemy je na posypanej mąką stolnicy. Kroimy w trójkąty i na każdy z nich nakładamy porcję nadzienia oraz zwijamy, formując rogaliki. Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około pół godziny. Na koniec przygotowujemy lukier, ucierając białko z cukrem pudrem przez kilka minut. Kiedy będzie miał już odpowiednią gęstość, dekorujemy nim rogale oraz posypujemy je drobno posiekanymi orzechami.

Zobacz też:

Przynieś ze spaceru i zrób dżem. Jego smak cię zaskoczy

Tego nigdy nie rób z gęsiną. Będzie twarda jak podeszwa i niesmaczna

To ciasto było prawdziwym rarytasem 100 lat temu. Teraz znów króluje na stołach

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski