Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc
Gospodyniom zależy, aby kotlety mielone były pulchne i soczyste. Niestety czasem bywa tak, że wychodzą twarde i suche, przez co są po prostu niesmaczne. Zapewnisz im odpowiednią teksturę, jeśli dodasz do mięsa nietypowy składnik. Mowa o kawałku startego owocu. Sprawdź, co dodać do kotletów mielonych, żeby zachwycały smakiem.
Czas nieco zmodyfikować tradycyjny przepis na kotlety, a więc dodać do nich starte jabłko. Dzięki temu dodatkowi mielone zawsze są pulchne i soczyste, czyli takie, jak lubisz najbardziej. Przedstawiamy prosty przepis, który zachwyci poszukiwaczy nowych smaków, przy jednoczesnym zachowaniu tradycji.
Klasyczny smak kotletów mielonych musi być zachowany. Danie będzie za mdłe, jeśli dodamy zbyt słodkie jabłko. Jakie zatem odmiany są najlepsze?
Najlepsze są kwaśno-słodkie odmiany, czyli np. papierówki, antonówki, lobo oraz szara renata. W ostateczności możemy również dodać Granny Smith, znane jako "zielone jabłuszko".
Dodatek jednego z tych jabłek zapewni odpowiedni smak. Kotlety mielone będą smaczniejsze, lżejsze, a także orzeźwiające. Sok z owocu zmiękczy włókna mięsne, co uczyni je soczystym daniem mięsnym.
Poza tym jabłka warto jeść i dodawać do różnych dań, ponieważ stanowią źródło wielu witamin, szczególnie witaminy C. Zawierają też dużo błonnika.
Do kotletów mielonych z jabłkiem będziesz potrzebować następujących składników:
- 500 g mięsa mielonego;
- 1 średnie jabłko;
- 1 średnia cebula;
- 1 jajko;
- 2 ząbki czosnku;
- 100 g bułki tartej;
- przyprawy: sól, pieprz;
- olej do smażenia.
Żeby zrobić kotlety mielone, na początek obierz jabłko i zetrzyj je na tarce o małych oczkach. Następnie odciśnij z niego sok.
W kolejnym kroku posiekaj czosnek i cebulę. To drugie warzywo zeszklij na patelni.
Wymieszaj w jednej misce czosnek, cebulę, mięso mielone, jabłko, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Zacznij formować z tej masy kolety.
Na koniec rozgrzej olej na patelni i zacznij smażyć kotlety mielone z obu stron. Muszą mieć złocisty kolor.
Zobacz też:
Zrób na weekend taki sernik z galaretką. Jest banalnie prosty i nie wymaga pieczenia
W PRL-u gościły na stole przynajmniej raz w tygodniu. Z tego przepisu smakują, jak u babci
Szpinak nigdy więcej nie wyjdzie gorzki. Przygotuj go w ten sposób, a każdy poprosi o dokładkę