Lepszego ciasta czekoladowego nie jadłeś. Nie zostanie po nim 1 okruch
To domowe ciasto czekoladowe zachwyca głębokim smakiem i aromatem. Świetnie sprawdza się na co dzień m.in. do kawy czy herbaty, jednak jego wykwintny smak doskonale pasuje również na wyjątkowe spotkania i imprezy takie jak zbliżające się andrzejki. Podaj go swoim gościom, a na talerzykach nie zostanie nawet jeden okruch.
Nie musisz spędzać całego wieczoru w kuchni, aby przygotować wypiek o smaku obłędnym jak z dobrej cukierni. Wypróbuj przepis na ciasto czekoladowe, które mimo prostej receptury, zachwyci nawet największych łasuchów.
Możesz zrobić je bez okazji, przynieść na domówkę, albo podać na andrzejkowej imprezie jako słodką alternatywę dla słonych przekąsek i wytrawnych potraw, od których przy takich okazjach zazwyczaj uginają się stoły. Znajomi będą pod wrażeniem i wyjedzą je aż do ostatniego okrucha.
To nieprawda, że słodkości nie sprawdzają się w andrzejki. Poza napojami, przekąskami, pizzą czy daniami obiadowymi, warto wyłożyć na stół przynajmniej jedną blaszkę ciasta czekoladowego, które przełamie smak. Osoby, które uwielbiają wypieki, będą zachwycone.
Ciasto czekoladowe - składniki na ciasto:
- mąka pszenna - 200 g
- cukier - 200 g
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- kakao gorzkie - 50 g
- jajka - 3 sztuki
- maślanka - 200 ml
- olej - 120 ml
- sól - szczypta
polewa:
- espresso na gorąco - 45 ml
- cukier puder - 140 g
posypka:
- czekolada gorzka - 0,5 tabliczki
Przygotowanie ciasta czekoladowego zacznij od połączenia suchych składników. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Dodaj także sól i 130 g cukru. Wymieszaj wszystkie produkty.
Jako kolejne dodaj mokre składniki: żółtka, olej i maślankę. Zmiksuj wszystko to tak, aby ładnie się połączyło. Gdy do zrobisz, ubij białka na gęstą pianę (dodawaj do nich stopniowo pozostałe 70 g cukru).
Połącz obie masy, delikatnie "wprasowując" pianę z białek szpatułką. Przelej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia, włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut. Przed polaniem polewą espresso wystudź ciasto.
Zrobisz ją, łącząc ze sobą 45 ml mocnego, gorącego espresso z 150 g cukru pudru (cały czas je mieszaj, aż powstanie gęsta, lejąca polewa). Jeśli będzie zbyt jednolita, dolej odrobinę wody. Wykorzystaj polewę na wypieku i przyozdób go kawałkami gorzkiej czekolady. Możesz także dorzucić wiórki kokosa.
Zobacz też:
Wystarczy 4-5 sztuk dziennie. Żołądek i jelita ci podziękują, a waga zacznie spadać
Jedz kilka sztuk dziennie. Zadbasz o nerki i wzmocnisz odporność