Reklama
Reklama

Pierś z kurczaka podaję tylko w tym sosie. Smakuje jak z 5-gwiazdkowej restauracji

Pierś z kurczaka często ląduje na twoim talerzu? To chude i łatwostrawne mięso, które świetnie syci, wspiera budowę mięśni i metabolizm. Nie musisz jednak zawsze podawać go tak samo. Aby smakowało ciekawie, zrób do niego szybki orientalny sos, który smakuje jak z 5-gwiazdkowej restauracji. Idealnie komponuje się z ryżem oraz lekką surówką.

Pierś z kurczaka to jedno z najpopularniejszych dań obiadowych, bo można zrobić je szybko, jest pożywne oraz bardzo smaczne. Do tego wszystkiego ma także stosunkowo niewiele kalorii,  jest chude, a szybko syci i zawiera sporo dobrze przyswajalnego białka (22-23 g w 100 g), dlatego chętnie sięgają po nią zarówno sportowcy, jak i osoby, które chcą zgubić zbędne kilogramy. 

Nie oznacza to jednak, że musisz podawać je za każdym razem w takiej samej wersji. Jeśli chcesz, aby zachwyciła twoje podniebienie, spróbuj przygotować pierś z kurczaka w pysznym i wyrazistym sosie orientalnym.

Przepis na sos orientalny do kurczaka. Mięso jest z nim o wiele lepsze

Sos orientalny do kurczaka zachwyci niejednego fana drobiu. Do jego przygotowania potrzebujesz jedynie kilku tanich składników ze sklepu spożywczego, a mięso z nim jest o wiele lepsze i bardziej wyraziste.

Sos orientalny - składniki:

  • cebula - 1 duża sztuka
  • masło - 1 łyżka
  • curry - 1,5 łyżeczki
  • papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
  • kurkuma - 0,5 łyżeczki
  • bulion drobiowy/ warzywny - 300 ml
  • sól, pieprz - do smaku
  • mleczko kokosowe/ śmietanka - 80 ml - opcjonalnie
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka (do zagęszczenia, rozmieszana w 2 łyżkach zimnej wody)

Jak zrobić sos orientalny do piersi z kurczaka? To proste, a smakuje obłędnie

Przygotowanie sosu orientalnego do kurczaka zacznij od drobnego posiekania cebulki. Następnie na głębokiej patelni rozpuść masło, dorzuć cebulę i podsmaż ją na średnim ogniu. Po około 5 minutach powinna być pięknie zeszklona. 

Dorzuć paprykę, curry i kurkumę, a później smaż jeszcze pół minuty. Później dolej bulion, wymieszaj i gotuj sos na małym ogniu przez 10 minut, aż nieco zgęstnieje. Dopraw i w miarę potrzeby zabiel oraz zagęść. Polej gotowe mięso i podaj np. z ryżem basmati, albo jaśminowym.

Zobacz też:

Ta zupa rozgrzewa lepiej niż rosół i ziemniaczana. Może zastąpić 2 dania

Wystarczą 2 plasterki dziennie. Skóra będzie gładka, a proces starzenia się spowolni

​Wyparł ją kurczak i indyk, a szkoda. Idealne mięso dla wspomagania pracy serca

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | szybkie dania