Reklama
Reklama

Lepsze niż kiszone. Przepis na te ogórki mam od koleżanki i wszyscy się zajadają

Trwa sezon ogórkowy, a to oznacza przygotowywanie zapraw na zimę. Jeśli brakuje ci już pomysłów na zielone warzywa w słoikach, sięgnij po przepis na ogórki krokodylki. Spróbowałam ich u koleżanki, która zdradziła mi recepturę na zalewę. Zimą zachwyci się nimi cała rodzina i staną się zaskakującym urozmaiceniem posiłków.

Ogórki kiszone, kwaszone, w occie czy po szwedzku: wszystkie te przepisy wykorzystujemy każdego roku w pełnym sezonie. Proponujemy, aby swoje półki z przetworami uzupełnić o ogórki krokodylki. To znakomity przepis dla tych, którzy wolą ostrzejsze i bardziej wyraziste smaki.  

Ogórki krokodylki: w czym tkwi ich sekret?

Jeśli znudziły ci się ogórki na kwaśno czy na słodko, może czas sięgnąć po ostrzejsze przyprawy. Sekret ogórków krokodylków tkwi o ostrych przyprawach, z których czosnek stosujemy często, ale już papryczka chili jest dodatkiem, po który sięgamy rzadziej. Nada ona przetworom wyrazistego, ostrego smaku. Stąd zresztą nazwa ogórków, których wygląd kojarzy się z krokodylami, a w wyniku ostrych przypraw kąsają podniebienie jak wspomniane gady. Nie bez znaczenia jest tu również temperatura zalewy oraz jakość ogórków. Najlepiej, żeby były twarde i świeżo zebrane. Stawia to właścicieli przydomowych ogródków na wygranej pozycji, ale i na bazarze możemy przecież wybrać warzywa, które nie będą miękkie. W słodko-kwaśnej zalewie pełnej przypraw będą chrupiące i kruche. 

Czytaj też:  Magda Gessler dodaje tajemniczy składnik do kiszenia ogórków. Dzięki niemu nigdy się nie psują

Składniki na ogórki krokodylki 

Składniki na ogórki krokodylki powinny być świeże. Lepiej zapłacić więcej za czosnek polski, chiński często jest pozbawiony wartości zdrowotnych. Jeśli chodzi o papryczkę chili, to można wykorzystać świeżą, ale suszona również spełni swoje zadanie. Niżej podane składniki na ogórki krokodylki wystarczą do przygotowania około czterech słoików o pojemności 900 ml.  

  • 2 kg mniejszych i twardych ogórków;  
  • 2,5 szklanki cukru; 
  • 3 czubate łyżki soli; 
  • 2/3 szklanki wody; 
  • 1,5 szklanki octu; 
  • 8 łyżek oleju rzepakowego; 
  • 1 główka czosnku, 
  • 1 łyżeczka suszonej papryczki chili lub 2 świeże papryczki; 
  • 1 łyżeczka pieprzu; 
  • 3 liście laurowe; 
  • 3 ziarna ziela angielskiego. 

Pod ręką warto też mieć cztery wyparzone słoiki i czyste nakrętki.  

Czytaj też: Czosnek i chrzan nie wystarczą. Dla doskonałego smaku ogórków dodaj do kiszenia kilka liści

Przepis na ogórki krokodylki  

Przepis na ogórki krokodylki jest dość prosty, choć wymaga czasu. Większość tego czasu to jednak tylko czekanie. Zacznij od umycia i przekrojenia wzdłuż ogórków, nie obieraj ich. Wsadź je do miski i dodaj sól, wymieszaj wszystko tak, by sól znalazła się na wszystkich warzywach. Całość odstaw na dwie godziny w chłodne miejsce. W tym czasie ogórki pod wpływem soli puszczą wodę - odlej ją, ale nie płucz ogórków. Pokrój czosnek w plastry, jeśli masz świeżą papryczkę chili, to również ją poszatkuj, lecz wcześniej usuń z niej nasiona. Jeśli wykorzystujesz chili w proszku, wymieszaj je z ogórkami i poszatkowanym czosnkiem, całość odstaw.  

Następnie przygotuj zalewę do krokodylków. Wymieszaj wodę z octem, zagotuj, dodaj cukier, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i olej, podgrzewaj całość przez chwilę. Następnie zalej ogórki zalewą i odstaw na całą noc. Rano powkładaj ogórki pionowo i dość ciasno do słoików, każdy słoik zal

Zobacz też:

Jak kupić najlepszą dynię? Tę odmianę wybierz na zupę

​Jesienne tagliatelle z bakłażanem. Przepis prosto od sycylijskiej babci

Ten owoc to skarbnica zdrowia. Smakuje obłędnie, a Polacy traktują go jak ozdobę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przetwory | warzywa