Reklama
Reklama

Koniecznie zrób ten bigos w maju. Z młodą kapustą smakuje najlepiej

W maju warto skorzystać z sezonowego produktu, jakim jest młoda kapusta. Można przyrządzić z niej wiosenny bigos. To danie jest pyszne, sycące, a do tego szybkie w wykonaniu. Co więcej, dodajemy do niego pewne warzywo, które jeszcze bardziej wzbogaca smak potrawy. Sprawdź prosty przepis.

Wiosna trwa w najlepsze. W tym czasie mamy łatwiejszy dostęp do świeżych owoców i warzyw. Popularnym, wiosennym produktem jest młoda kapusta, która stanowi nie tylko dodatek do obiadu, ale też można przyrządzić z niej różne dania. Tym razem skupimy się na bigosie - pysznym, majowym posiłku.  

Składniki na wiosenny bigos z młodej kapusty

Sezon na młodą kapustę zaczyna się w maju i trwa do sierpnia. Warto zatem skorzystać z jej delikatnego oraz słodkiego smaku i wdrożyć ją do wiosennego menu, póki jest jeszcze taka możliwość. Zachęcamy zatem do przyrządzenia bigosu z tego warzywa.

Ważnym dodatkiem w tym wiosennym daniu jest czosnek, który każdy z nas ma w swojej kuchni. To właśnie dzięki niemu potrawa zyskuje wyrazisty smak. 

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia bigosu z młodej kapusty? Oto dokładna lista:

  • młoda kapusta;
  • 200 g kiełbasy;
  • 2 cebule;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 2 szklanki wody;
  • 1 szklanka soku z pomidorów;
  • przyprawy: sól, pieprz. 

Prosty przepis na wiosenny bigos z młodej kapusty

Przygotowanie bigosu zaczynamy od umycia młodej kapusty, którą następnie dzielimy na ćwiartki. Z kolei kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy. 

W kolejnym kroku rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy kiełbasę, cebulę i czosnek. Doprawiamy je solą i pieprzem według uznania. 

Młodą kapustę szatkujemy, jednak nie bardzo drobno i podsmażamy ją na patelni przez kilka minut. Później wrzucamy podsmażone dodatki do garnka i zalewamy je wodą oraz sokiem z pomidorów. Ponownie korzystamy z przypraw. Całość gotujemy przez 30 minut, cały czas mieszając. 

Na koniec dekorujemy bigos koperkiem, który uprzednio siekamy. Polecamy podawać to danie z młodymi ziemniakami. Będzie idealne zarówno na obiad, jak i ciepłą kolację. 

Zobacz też:

Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe

Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia

Bezglutenowy chleb z serka i masła orzechowego. Nie uwierzysz, jakie to proste!

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | warzywa