Koniecznie zrób ten bigos w maju. Z młodą kapustą smakuje najlepiej
W maju warto skorzystać z sezonowego produktu, jakim jest młoda kapusta. Można przyrządzić z niej wiosenny bigos. To danie jest pyszne, sycące, a do tego szybkie w wykonaniu. Co więcej, dodajemy do niego pewne warzywo, które jeszcze bardziej wzbogaca smak potrawy. Sprawdź prosty przepis.
Wiosna trwa w najlepsze. W tym czasie mamy łatwiejszy dostęp do świeżych owoców i warzyw. Popularnym, wiosennym produktem jest młoda kapusta, która stanowi nie tylko dodatek do obiadu, ale też można przyrządzić z niej różne dania. Tym razem skupimy się na bigosie - pysznym, majowym posiłku.
Sezon na młodą kapustę zaczyna się w maju i trwa do sierpnia. Warto zatem skorzystać z jej delikatnego oraz słodkiego smaku i wdrożyć ją do wiosennego menu, póki jest jeszcze taka możliwość. Zachęcamy zatem do przyrządzenia bigosu z tego warzywa.
Ważnym dodatkiem w tym wiosennym daniu jest czosnek, który każdy z nas ma w swojej kuchni. To właśnie dzięki niemu potrawa zyskuje wyrazisty smak.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia bigosu z młodej kapusty? Oto dokładna lista:
- młoda kapusta;
- 200 g kiełbasy;
- 2 cebule;
- 2 ząbki czosnku;
- 2 szklanki wody;
- 1 szklanka soku z pomidorów;
- przyprawy: sól, pieprz.
Przygotowanie bigosu zaczynamy od umycia młodej kapusty, którą następnie dzielimy na ćwiartki. Z kolei kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy.
W kolejnym kroku rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy kiełbasę, cebulę i czosnek. Doprawiamy je solą i pieprzem według uznania.
Młodą kapustę szatkujemy, jednak nie bardzo drobno i podsmażamy ją na patelni przez kilka minut. Później wrzucamy podsmażone dodatki do garnka i zalewamy je wodą oraz sokiem z pomidorów. Ponownie korzystamy z przypraw. Całość gotujemy przez 30 minut, cały czas mieszając.
Na koniec dekorujemy bigos koperkiem, który uprzednio siekamy. Polecamy podawać to danie z młodymi ziemniakami. Będzie idealne zarówno na obiad, jak i ciepłą kolację.
Zobacz też:
Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe
Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia
Bezglutenowy chleb z serka i masła orzechowego. Nie uwierzysz, jakie to proste!