Kawa z tym dodatkiem jest puszysta jak chmurka. Stawia na nogi i "wypala" boczki
Znudziła ci się już kawa w tradycyjnej wersji? Jeśli uwielbiasz rozpoczynać dzień od filiżanki tego aromatycznego napoju, ale nie chcesz już pić zwykłej "małej czarnej", możesz przygotować ją w wersji z nietypowym dodatkiem. Będzie świetnie smakować i pomoże zgubić wystające boczki.
Kawa z jajkiem nie jest zbyt popularna w Polsce, za to często pije się ją w krajach skandynawskich czy Wietnamie - w różnych wersjach. To niecodzienne połączenie zaskakuje pod wieloma względami. Jest delikatniejsza od zwykłej "małej czarnej".
Wrażenie robić mogą jedna nie tylko jej puszysta konsystencja i ciekawy smak, ale również właściwości zdrowotne kawy z jajkiem. To prawdziwy zastrzyk energetyczny, który postawi cię na nogi i pomoże zgubić zbędne kilogramy. Podpowiadamy, jak zrobić ją samodzielne w dwóch wariantach.
Kawa z jajkiem ma tylu samo zwolenników czy przeciwników (z uwagi na ryzyko zatrucia pokarmowego przy nieodpowiednim przygotowaniu), jednak Skandynawowie ją uwielbiają.
W krajach takich jak Szwecja czy Norwegia docenia się właściwości zdrowotne kawy z jajkiem, która za sprawą tego nietypowego składnika nie tylko zmniejsza gorycz napoju czy poprawia jego konsystencję, ale staje się także skarbnicą cennych aminokwasów, witamin i substancji odżywczych (m.in. witaminy D, B12 czy selenu)
Kawa z jajkiem syci lepiej od "małej czarnej" i przyspiesza metabolizm. Poprawia koncentrację i pobudza z uwagi na kofeinę. Może mieć także pozytywny wpływ na wątrobę (lecytyna w jajku).
Może cię zainteresować: Zrób zamiast sałatki jarzynowej na święta. Smakuje lepiej i długo postoi w lodówce
Przygotowanie kawy z jajkiem po skandynawsku nie jest skomplikowane. Aby ją zrobić, potrzebujesz jedynie 2-3 łyżek zmielonej kawy, 1 świeżego jajka, 2 szklanek wody i opcjonalnie cukru. Z kuchennej szafki wyjmij także szklankę garnuszek i gęste sitko.
Do garnka wlej wodę (1 szklankę) i zagotuj ją. W międzyczasie w innym naczyniu np. w szklance dokładnie wymieszaj surowe jajko (białko i żółtko) ze zmieloną kawą. Dodaj mieszankę do gotującej się wody i zostaw na ogniu przez 5-6 minut, co kilka chwil mieszając.
Później dodaj drugą szklankę wody i gotuj kolejne 3-4 minuty. Po upływie tego czasu przecedź kawę przez sitko. Napój powinien być wystarczająco słodki, ale jeśli chcesz, możesz również dodać cukier do smaku.
Czytaj również: To najlepsza modro kapusta do rolady i klusek śląskich. Smakuje jak u babci
Jeśli kawa po skandynawsku nie jest dla ciebie, być może zasmakuje ci kawa po wietnamsku. Na pewno przypadnie ci go gustu, jeśli jesteś fanem łakoci, bo jest jeszcze słodsza i bardziej puszysta od pierwszego napoju, a zarazem bardzo intensywna.
Aby ją przygotować, wystarczy 1 żółtko jajka i 50 ml skondensowanego mleka z puszki (słodkiego). Ubij składniki tak, by powstała puszysta piana i po prostu wyłóż je na espresso.
Zobacz też:
Jesteś na diecie? Wypróbuj przepis na dietetyczny żurek wielkanocny
To najlepszy moment na zrobienie tej ultrazdrowej zupy. Główny składnik rośnie pod płotem
Już nie zagęszczam sosu mąką. Zamiast niej dodaję ten zdrowy składnik