Reklama
Reklama

Już nie masło orzechowe. Ten krem dobrze smakuje i działa na metabolizm

Wśród smacznych i zdrowych produktów od jakiegoś czasu spore zainteresowanie wzbudza opcja, która z sukcesem zastępuje masło orzechowe. Poprzez swoją wszechstronność masło migdałowe można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Przekonaj się, jakie korzyści ze sobą niesie oraz dlaczego warto je spróbować.

O zdrowotnych właściwościach migdałów mówi się już od jakiegoś czasu, jednak o paście z tych nasion można usłyszeć dopiero od niedawna. Z sukcesem coraz więcej osób włącza ją do swojej diety ze względu na smak, wszechstronność, a także liczne wartości odżywcze. To jeden z najnowszych hitów dietetycznych, który staje się coraz bardziej popularny. Co wiadomo na jego temat?  

Masło migdałowe — czym jest oraz co w sobie zawiera? 

Masło migdałowe to wyjątkowy produkt, o którym słyszy się coraz więcej. To pasta tworzona z prażonych migdałów, której konsystencja w dużej mierze przypomina masło orzechowe robione z orzeszków ziemnych. Dla wielu osób jest to więc udany zamiennik tego popularnego produktu.  

Pasta z migdałów charakteryzuje się delikatnym smakiem oraz migdałowym aromatem. Na rynku można spotkać liczne odmiany tego produktu. Dostępny jest wariant z kawałkami migdałów, gładki, a także różnymi dodatkami, na przykład wanilią czy kakao. Najzdrowszą opcją pozostaje jednak masło 100% z migdałów. 

Migdały cechują się dużą kalorycznością i nie inaczej jest w przypadku masła migdałowego. 100 g produktu dostarcza około 600 kcal, wobec tego warto zwracać uwagę na przyjmowaną ilość. Warto jednak znaleźć dla tego produktu miejsca w swojej diecie, ponieważ jest to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. To dobre źródło witaminy E, które potrafi zapewnić około ¼ dziennego zapotrzebowania na nią. Ponadto w maśle migdałowym można znaleźć cenne białko, kwasy tłuszczowe omega-3, L-argininę, a także naturalne przeciwutleniacze, takie jak polifenole. 

Może cię zainteresować: Słyszałeś, że ziemniaki tuczą, a kawa wypłukuje magnez? Dietetycy komentują

Dlaczego warto włączyć masło orzechowe do swojej diety? Zalet jest cała masa  

Bogactwo składników odżywczych, jakie niesie za sobą masło migdałowe, to główny powód, dla którego warto włączyć go do swojej codziennej diety. To między innymi dobre wsparcie dla pracy serca. Liczne badania potwierdzają, że regularne spożywanie pasty migdałowej obniża ciśnienie krwi, a także poprawia krążenie. Ponadto regulują poziom cukru we krwi, posiadając niski indeks glikemiczny.  

Na tym jednak nie koniec. Masło migdałowe to dobre źródło energii, gdyż dzięki zawartości zdrowych tłuszczów i białka stanowi dobry składnik zbilansowanej diety. Poprzez bogaty skład minerałów i witamin wspiera układ nerwowy, wpływając na koncentrację, redukcję stresu oraz lepszą pracę mózgu.  

Wspomniana już witamina E skutecznie chroni organizm przed infekcjami, a także komórki przed stresem oksydacyjnym, dzięki czemu skóra oraz włosy są w lepszej kondycji. Jak widać, masło migdałowe nie jest tylko smakowitym dodatkiem, ale również cennym źródłem składników odżywczych, które mogą wspierać organizm na wielu płaszczyznach.  

Zobacz także: Ten owoc zawiera najwięcej witaminy C. Poprawia odporność i wygładza cerę

Z czym jeść masło migdałowe? Dobre do kanapek i naleśników

Ze względu na dużą zawartość białka masło orzechowe polecane jest szczególnie przy diecie keto czy diecie wegetariańskiej. Poprzez liczne składniki odżywcze, sprawdzi się w codziennej diecie zarówno dzieci, jak i dorosłych. 

Do swojego jadłospisu masło orzechowe można włączyć na kilka sposobów. Pasta ta sprawdzi się jako dodatek do kanapek, ciast, deserów czy do owsianki. Świetnie nadaje się do naleśników i omletów. Co ciekawe, można ją dodawać nie tylko do dań na słodko, ale również i do tych wytrawnych. Sprawdzi się między innymi w kuchni orientalnej.  

Masło migdałowe może zniechęcać swoją ceną, jednak często można znaleźć je na promocji. Ponadto istnieje wiele przepisów, z których można samodzielnie przygotować pastę migdałową w domu.  

Zobacz też:

Ulubiona ryba polskiej szlachty bije na głowę karpia. Prawie nie ma ości, jest zdrowa i smaczna

Tych produktów nie jedz wieczorem. Utrudniają zasypianie

Na święta przygotuj śledzie proboszcza. Po dokładkę ustawi się kolejka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowe żywienie