Reklama
Reklama

Te marynowane grzybki nie mają sobie równych. Robotę robi dodatek na ostro

W przetworach na zimę nie może zabraknąć marynowanych grzybków, które będą doskonałą przekąską, ale też dodatkiem do mięsnych dań i sałatek. Warto nadać im pikantny smak dzięki pewnej przyprawie - to właśnie ona sprawia, że wychodzą najlepsze pod słońcem i nie mają sobie równych.

Wrzesień jest doskonałym czasem na uzupełnienie przetworów w spiżarni. Oczywiście półki uginają się od ogórków kiszonych, nie brakuje też konserwowej papryki oraz powideł z brzoskwini czy śliwek. Te zapasy warto wzbogacić o marynowane grzybki na ostro. Robi się je szybko, łatwo, a smak jest nie do podrobienia. Sprawdź prosty przepis na nie. 

Jakie grzyby nadają się słoików?

Tak naprawdę wszystkie rodzaje grzybów nadają się do marynowania. W związku z tym możemy wybrać swój ulubiony rodzaj. Najpopularniejsze są jednak maślaki, koźlaki, borowiki, podgrzybki i kurki.

Zazwyczaj grzybiarze zbierają różne grzyby i mieszają je ze sobą podczas marynowania. Nie musimy więc ograniczać się do jednego rodzaju. 

Pamiętajmy jednak o tym, że grzyby do marynowania powinny mieć jak najlepszą kondycję. Przede wszystkim dokładnie obejrzyjmy ich kapelusze, czy czasem nie kryją się pod nimi robaki. 

PRZECZYTAJ ROWNIEŻ: Przepis na domowy sos pomidorowy do słoików. Robert Makłowicz robi go tak

Składniki do marynowania grzybków na ostro

Nietypowym składnikiem przy marynowaniu grzybów jest chili. To właśnie dzięki temu składnikowi mają ostry posmak. Pozostałe dodatki są klasyczne i wykorzystywane przy wkładaniu tych leśnych skarbów do słoików.

Jakich składników potrzebujemy do marynowanych grzybków na ostro? Oto lista:

  • 300 g grzybów;
  • 1 cebula;
  • 1 szklanka wody;
  • 1/3 szklanki octu spirytusowego;
  • 3 łyżki cukru;
  • 1 łyżeczka soli kuchennej;
  • 1 łyżeczka chili;
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego;
  • 1 łyżeczka gorczycy;
  • 3 liście laurowe. 

Przepis na marynowane grzybki na ostro

Na początek oczyszczamy grzyby z piasku i ziemi, a potem kroimy je na mniejsze kawałki. Z kolei cebulę kroimy w pióra. Wszystko wrzucamy do garnka, dosypujemy sól, zalewamy wodą i gotujemy przez 5 minut. 

W kolejnym kroku przygotowujemy zalewę: w małym garnku umieszczamy pozostałe składniki, czyli wodę, ocet, cukier, chili, ziele angielskie, gorczycę i liście laurowe. Całość gotujemy przez 5 minut. 

W międzyczasie wkładamy grzybki do wyparzonych i oczyszczonych słoików. Na koniec zalewamy je zalewą, mocno zakręcamy naczynia i pasteryzujemy przez około 20 minut.

Zobacz też:

​Wszyscy robią zupę-krem, a ja wkładam ją do słoików. O przepis na dżem z dyni proszą wszyscy

Tak dobrego ciasta ze śliwkami dawno nie jadłam. Robię regularnie, bo w mig znika z blaszki

​Szybkie i banalnie proste racuchy. Zrobisz je z serka wiejskiego

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przetwory