Jesz owsiankę codziennie na śniadanie? To wcale nie jest takie zdrowe
Owsianka jest smacznym i szybkim śniadaniem, które ludzie uwielbiają. Niektórzy jedzą ją codziennie rano i nie wyobrażają sobie tego zmieniać, ale czy na pewno zdrowo jest sięgać po nią każdego dnia? Tak naprawdę to czy przyniesie realne korzyści dla organizmu, zależy od dodatków, które znajdą się w posiłku. Dietetycy nie mają co do tego wątpliwości.
Wielu ludzi na świecie, w tym również Polaków decyduje się na jedzenie owsianki każdego dnia. Nie ulega wątpliwościom, że jest to smaczne i szybkie śniadanie, które zazwyczaj syci na długo, dodaje sił i energii do pracy.
Owsiankę można przygotować w zaledwie kilka minut, a stanowi dobre źródło błonnika, dzięki czemu często poleca się ją jako element zbilansowanej diety. Jest także idealnym rozwiązaniem dla osób, które o poranku są zazwyczaj zabiegane. Jednak czy na pewno zdrowo jest sięgać po nią codziennie?
Może cię zainteresować: Polacy zapomnieli o tej starej "oranżadzie". Działa jak miotełka na jelita
Większość specjalistów zgadza się co do tego, że owsianka to zdrowe śniadanie. To, jakie wartości wniesie do organizmu, zależy jednak głównie od tego, o jakie dodatki ją urozmaicisz, co podkreśla m.in. dietetyczka kliniczna Milena Nosek w artykule na Onecie.
Wyjaśnia ona, że w posiłku nie powinno zabraknąć: źródła wartościowego białka m.in. jogurt naturalny czy mleko, tłuszczy dostarczanych przez orzechy, płatki dyni czy migdały, len czy olej roślinny. Najważniejsze jest to, aby był on zbilansowany.
Same płatki owsiane stanowią zresztą doskonałe źródło błonnika, a ten jak wiadomo, jest niezbędny dla prawidłowej pracy jelit. Zawierają też liczne witaminy m.in. z grupy B (ważne dla prawidłowego funkcjonowania mózgu), a poza tym: witaminę, E, kwas foliowy, żelazo, magnez czy cynk.
Jeśli chcesz jeść owsiankę codziennie, zrezygnuj jednak z błyskawicznych płatków na rzecz tych tradycyjnych albo górskich. Być może przygotowanie posiłku z ich dodatkiem zajmuje więcej czasu, ale za to jest on zdrowszy i mniej przetworzony. Ma więcej witamin i mniejszy indeks glikemiczny.
Czytaj również: Pij to na śniadanie. Syci, ma mnóstwo witamin i robi luz w pasie
Raz na jakiś czas można sobie pozwolić na drobne odstępstwa od idealnie zdrowej diety, jednak trzeba zachować balans. Jeśli codziennie jesz owsiankę, zrezygnuj z dodawania do niej niektórych dodatków.
Na pewno nie przysłużą ci się: cukier czy słodki syrop. Ogranicz także mleczną czekoladę i owoce kandyzowane. Pamiętaj również, że miód i pełnotłuste mleko są zdrowe, ale mogą prowadzić do szybkiego przyrostu wagi. Nie każda owsianka sprzyja bowiem odchudzaniu. To mit.
Płatki owsiane uchodzą za zdrowe, jednak niektórzy powinni na nie uważać. Ich spożywanie nie jest wskazane przy kamicy nerkowej, przewlekłych zapaleniach jelit, (szczególnie przy chorobie Leśniowskiego-Crohna), Naturalnie alergie pokarmowe np. na owies także wykluczają ich jedzenie.
Zobacz też:
Zamiast do kompotu, dodaj do...mięsa. Taki rabarbar to niebo w gębie
Zmieszaj i wrzuć do airfryera. Proste, tanie, szybkie i bardzo sycące śniadanie
Jesz serek wiejski? Dorzuć ten dodatek, a mózg i jelita ci podziękują