Reklama
Reklama

​Jesienne tagliatelle z bakłażanem. Przepis prosto od sycylijskiej babci

Bakłażan, a właściwie psianka podłużna, to jedno z tych warzyw, które jest trochę niedoceniane w naszej kuchni. Dużo częściej sięgamy po cukinię niż po fioletowego kuzyna. Tej jesieni warto jednak to zmienić i wykorzystać jego walory smakowe i odżywcze. Poznaj przepis na pyszne jesienne tagliatelle z bakłażanem.

Klasycznym sycylijskim przepisem na wykorzystanie psianki podłużnej jest bakłażan alla parmigiana. W tym przypadku nie będziemy go jednak zapiekać, ale stworzymy na jego bazie aromatyczny sos prosto z kuchni sycylijskiej babci.

Składniki na tagliatelle z bakłażanem

W kuchni włoskiej psianka podłużna zajmuje dość ważne miejsce, szczególnie jeśli mówimy o sycylijskiej czy toskańskiej "odnodze". Do przygotowania tagliatelle z bakłażanem będzie potrzebować:

  • 1 garść świeżej bazylii,
  • 100 ml oliwy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 400 g makaronu tagliatelle,
  • 400 g pomidorów w zalewie z puszki,
  • 50 g tartego parmezanu,
  • 500 g bakłażanów,
  • sól, pieprz.

Jeśli nie masz pod ręką świeżej bazylii, może ją zastąpić suszoną przyprawą z paczki. W takim przypadku dodaj do tagliatelle jedną łyżkę suszonej bazylii. Najlepiej postaw na pomidory krojone w puszcze oraz pamiętaj o dobrej jakości parmezanie.

Sprawdź również: Moja babcia często robiła pierogi z tym farszem. Są lepsze niż ruskie

Tagliatelle z bakłażanem — sposób przygotowania

Bakłażana dokładnie umyj i osusz, a następnie pokrój w plasterki o grubości ok. 1 cm. Podsmaż je na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek, aż z każdej strony będą rumiane. Pod koniec smażenia dodaj posiekany na drobno czosnek, wymieszaj go z bakłażanem i wlej pomidory z całą zalewą (jeśli korzystasz z pomidorów w całości, musisz je pokroić przed dodaniem na patelnię). Bakłażan z pomidorami przypraw solą i pieprzem i gotuj przez około 10 minut. W międzyczasie ugotuj makaron w osolonej wodzie. Odcedzony makaron przełóż na talerze, polej porcją sosu, posyp posiekaną bazylią oraz tartym parmezanem. Smacznego!

Zobacz też:

Jak kupić najlepszą dynię? Tę odmianę wybierz na zupę

Ten owoc to skarbnica zdrowia. Smakuje obłędnie, a Polacy traktują go jak ozdobę

​Na stołach w PRL był częściej niż schabowy. Dziś nikt o nim nie pamięta

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy