Jesienne tagliatelle z bakłażanem. Przepis prosto od sycylijskiej babci
Bakłażan, a właściwie psianka podłużna, to jedno z tych warzyw, które jest trochę niedoceniane w naszej kuchni. Dużo częściej sięgamy po cukinię niż po fioletowego kuzyna. Tej jesieni warto jednak to zmienić i wykorzystać jego walory smakowe i odżywcze. Poznaj przepis na pyszne jesienne tagliatelle z bakłażanem.
Klasycznym sycylijskim przepisem na wykorzystanie psianki podłużnej jest bakłażan alla parmigiana. W tym przypadku nie będziemy go jednak zapiekać, ale stworzymy na jego bazie aromatyczny sos prosto z kuchni sycylijskiej babci.
W kuchni włoskiej psianka podłużna zajmuje dość ważne miejsce, szczególnie jeśli mówimy o sycylijskiej czy toskańskiej "odnodze". Do przygotowania tagliatelle z bakłażanem będzie potrzebować:
- 1 garść świeżej bazylii,
- 100 ml oliwy,
- 2 ząbki czosnku,
- 400 g makaronu tagliatelle,
- 400 g pomidorów w zalewie z puszki,
- 50 g tartego parmezanu,
- 500 g bakłażanów,
- sól, pieprz.
Jeśli nie masz pod ręką świeżej bazylii, może ją zastąpić suszoną przyprawą z paczki. W takim przypadku dodaj do tagliatelle jedną łyżkę suszonej bazylii. Najlepiej postaw na pomidory krojone w puszcze oraz pamiętaj o dobrej jakości parmezanie.
Sprawdź również: Moja babcia często robiła pierogi z tym farszem. Są lepsze niż ruskie
Bakłażana dokładnie umyj i osusz, a następnie pokrój w plasterki o grubości ok. 1 cm. Podsmaż je na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek, aż z każdej strony będą rumiane. Pod koniec smażenia dodaj posiekany na drobno czosnek, wymieszaj go z bakłażanem i wlej pomidory z całą zalewą (jeśli korzystasz z pomidorów w całości, musisz je pokroić przed dodaniem na patelnię). Bakłażan z pomidorami przypraw solą i pieprzem i gotuj przez około 10 minut. W międzyczasie ugotuj makaron w osolonej wodzie. Odcedzony makaron przełóż na talerze, polej porcją sosu, posyp posiekaną bazylią oraz tartym parmezanem. Smacznego!
Zobacz też:
Każda szklanka to bomba witaminowa. Zrób z tego przepisu, a zima minie bez chorób
Te drożdżówki są jeszcze lepsze, niż cynamonki. Robię je co weekend
W PRL-u wszyscy zajadali się tymi słodyczami. Zrobisz je z 3 składników