Reklama
Reklama

​Jajecznica według Gordona Ramsaya. Wychodzi idealnie dzięki jednemu składnikowi

Szkocki kucharz i restaurator Gordon Ramsay to jeden z najbardziej znanych przedstawicieli tej branży na całym świecie. Prowadził wiele różnych programów telewizyjnych jak chociażby znany w Polsce format Hell’s Kitchen. Poznaj przepis na idealną jajecznicę, którą szef Gordon Ramsay przyrządził w jednym z programów kulinarnych.

Składniki na jajecznicę według Gordona Ramsaya

Do przygotowania perfekcyjnej jajecznicy z przepisu Gordona Ramsaya potrzebne będzie:

  • 5 lub 6 jajek,
  • 15-30 g masła,
  • łyżeczka creme fraiche,
  • sól i pieprz do smaku.

Szkocki kucharz podawał swoją potrawę na pszennym toście w towarzystwie grillowanych pomidorków koktajlowych oraz pieczarek.

Sprawdź również: Jest zdrowy, sycący i niedrogi. Może z powodzeniem zastąpić kurczaka

Czym jest creme fraiche? To wysokotłuszczowa, lekko ukwaszona śmietana, która pochodzi z Francji. Zawiera około 35 proc. tłuszczu, co sprawia, że idealnie nadaje się do obróbki termicznej, gdyż trudną ją zwarzyć. W Polsce możemy ją kupić w wielu sklepach spożywczych, jednak jeśli nie uda nam się jej znaleźć, możemy ją przygotować sami. Wystarczy zmieszać kubeczek śmietanki 36 proc. z dwiema łyżkami kefiru, maślanki lub jogurtu naturalnego.

Idealna jajecznica od Gordona Ramsaya. Jak ją przygotować?

Szef Gordon Ramsay przygotowuje jajecznicę w rondelku, a nie jak w większości polskich domów — na patelni. Wbij do niego jajka prosto z lodówki i dodaj masło. Następnie garnek postaw na kuchence na dużym ogniu i zacznij podgrzewać, cały czas delikatnie mieszając i "ściągając" jajka z dna naczynia. Po 30 sekundach zdejmij rondelek z ognia i cały czas delikatnie mieszaj, by zatrzymać proces ścinania jajek i nie dopuścić do ich "przesmażenia". Powtarzaj tę czynność przez trzy minuty (30 sekund na ogniu, 30 sekund poza). Podczas ostatniego podgrzewania dodaj sól i pieprz, a także łyżeczkę creme fraiche. Całość wymieszaj i od razu podaj na stół.

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania jednogarnkowe | przepisy | szybkie dania | śniadanie