Idealny biszkopt z 6 jaj. Pilnie strzeżony przepis od znajomego cukiernika
Pyszny, miękki i delikatny biszkopt to podstawa udanego wypieku. Stanowi bazę do tortu, ciasta przekładanego kremem czy sernika na zimno, dlatego warto nauczyć się prawidłowo go przygotowywać. Jeżeli jesteś wielką fanką domowych słodkości, ale te przygotowane samodzielnie nie zawsze ci wychodzą, wypróbuj ten przepis na idealny biszkopt z sześciu jaj. Znajomy cukiernik stosuje go od lat.
Na samą myśl o pieczeniu biszkoptu dostajesz siwych włosów? Jeżeli ten notorycznie ci nie wyrasta, opada, spieka się, lub kruszy podczas krojenia, a jego smak pozostawia wiele do życzenia, najprawdopodobniej popełniasz jeden z popularnych błędów początkujących cukierników.
Dowiedz się więc, co robisz nie tak, aby zaprzestać stosowania złych praktyk, a później wypróbuj pilnie strzeżony przepis na idealny biszkopt z sześciu jaj, od lat stosowany przez dobrego cukiernika. Dzięki niemu twoje wypieki będą o niebo lepsze.
Jeżeli jesteś początkującym cukiernikiem i często masz problem z opadającym biszkoptem, następnym razem dodaj do niego odrobinę octu. To nie żart. Tajemniczy składnik pomoże ci zachować idealną strukturę masy podczas pieczenia. Dzięki niemu ciasto będzie puszyste, pięknie wyrośnie i nie będzie też aż tak słodkie.
Na tym jednak nie koniec, ponieważ, aby twój biszkopt był idealnie wyrośnięty, wszystkie składniki, z którego jest on przygotowywany, muszą być w temperaturze pokojowej. Lepiej nie zabieraj się za przygotowywanie wypieku zaraz po wyjęciu ich z lodówki. W przeciwnym razie nie będą w stanie połączyć się, nie utworzą idealnej emulsji, a ciasto będzie się szybko rozpadać.
Może cię zainteresować: Ciasto drożdżowe dla zabieganych. Przygotujesz je w 5 minut
Przepis na biszkopt od znajomego cukiernika jest naprawdę genialny. Ciasto wychodzi miękkie i puszyste, a jednocześnie jest idealnie wyrośnięte i nie rozpada się podczas przekładania na talerz czy krojenia.
Składniki, których potrzebujesz do przygotowania idealnego biszkoptu to:
- jajka - 6 sztuk
- mąka pszenna tortowa w typie 450 - 1 szklanka
- mąka ziemniaczana - 0,5 szklanki
- cukier - 1 szklanka
- proszek do pieczenia - 2 małe łyżeczki
- bułka tarta
- masło
- ocet - 1,5 łyżki
Czytaj również: Faworki wyszły za twarde? Wypróbuj przepis siostry Anieli, a będą idealne
Sposób przygotowania biszkoptu nie jest skomplikowany. Zacznij od oddzielenia białek od żółtek i ubij pianę, stopniowo zwiększając moc miksera. Gdy ta będzie sztywna, powoli dodawaj cukier, przez cały czas ubijając.
Przygotuj średniej wielkości miskę, wrzuć do niej żółtka, a następnie połącz je z octem i proszkiem do pieczenia. Później wymieszaj to z ubitymi białkami i zmiksuj całość. Na samym końcu dorzuć również obie przesiane mąki i ponownie mieszaj składniki do momentu, gdy te połączą się w jedną masę.
Wyjmij z szafki tortownicę, dokładnie wysmaruj jej brzegi masłem i posyp bułką tartą. Wylej biszkopt, a później piecz go na środkowej półce piekarnika, przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmij ciasto, poczekaj, aż ostygnie i dopiero wtedy wyjmij biszkopt z formy. W przeciwnym razie może się rozpaść.
Zobacz też:
Piernik z przepisu siostry Anastazji po prostu rozpływa się w ustach. Najlepszy na święta
Wyjmowanie ości z tej ryby to pestka. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą
Polacy wlewają go na patelnię litrami. Nie wiedzą, że nie nadaje się do smażenia