Reklama
Reklama

​Idealne ciasto na Dzień Matki. Lepsze niż napoleonka czy karpatka

Dzień Matki zbliża się wielkimi krokami. Jeśli zastanawiasz się nad prezentem lub chcesz zrobić mamie słodką niespodziankę, mamy dla ciebie pewien pomysł. Co może smaczniejsze niż biszkopt przełożony pysznym kremem? Poznaj przepis na baronessę, czyli idealne ciasto na Dzień Matki, które jest lepsze niż napoleonka czy karpatka.

Składniki na ciasto baronessa

Delikatny torcik śmietanowy, który świetnie sprawdzi się do kawy i zasmakuje wszystkim gościom. Do przygotowania idealnego ciasta na Dzień Matki, jakim jest baronessa, będziesz potrzebować:

  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 300 g serka mascarpone,
  • 300 ml śmietanka kremówki,
  • 4 jajka,
  • 50 g cukru,
  • 60 g mąki pszennej.

Z podanej ilości składników uzyskasz około 8 porcji ciasta. Jeśli planujesz przyjęcie dla większej ilości gości, odpowiednio zwiększ ilość składników. Pamiętaj również, by wykorzystać większą blachę.

Sprawdź również: To ciasto będzie hitem na komuniach. Przepis na nie podała siostra Anastazja

Baronessa — sposób przygotowania

Jajka doprowadź do temperatury pokojowej, natomiast serek mascarpone i śmietanka kremówka muszą być mocno schłodzone. Piekarnik rozgrzej do 160 stopni Celsjusza. Do miski wbij jajka, wsyp cukier i ucieraj mikserem przez kilkanaście minut, aż masa znacznie zwiększy swoją objętość. Do miseczki wsyp skrobię ziemniaczaną i mąkę, a następnie dokładnie wymieszaj. Przesiej suche składniki do utartych jajek i wymieszaj szpatułką do połączenia składników. Blachę (25 × 40) wyłóż papierem do pieczenia, przelej masę i piecz w nagrzanym piekarniku przez 20 minut.

Sprawdź również: Połącz jogurt z kawą, gdy goście stoją pod drzwiami. Będą zachwyceni

Biszkopt po upieczeniu chwilę przestudź w formie, a następnie przełóż na kratkę do pieczenia. Delikatnie zdejmij papier do pieczenia i zostaw do całkowitego wystudzenia. Do odtłuszczonej i suchej miski wlej śmietankę kremówkę i zacznij ubijać. Pod koniec ubijania dodaj przesiany przez sitko cukier puder. W osobnej misce krótko zmiksuje mascarpone, następnie dodawaj partiami ubitą śmietanę i mieszaj szpatułką do połączenia składników. Wystudzony biszkopt przekrój na trzy równe części, przełóż kremem śmietanowym i wstaw do lodówki do schłodzenia (najlepiej na całą noc). Przed podaniem posyp baronessę cukrem pudrem. Smacznego!

Zobacz też:

​Idealna pasta na wiosenne kanapki. Przygotujesz ją w kilka minut

Moja mama przygotowuje ogórki małosolne w ten sposób. Wychodzą obłędnie smaczne

Tak zrobisz najlepszą sałatkę z kalafiorem. Nawet nie musisz go gotować

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | przepisy