Idealna pasta na wiosenne kanapki. Przygotujesz ją w kilka minut
Wiosna to czas, w którym możemy cieszyć się pysznymi warzywami i owocami. Jednak nic nie pasuje bardziej do świeżego i chrupiącego chleba niż domowe smarowidło. Jeśli szukasz pomysłu na smakowite i szybkie śniadanie lub kolację, mamy rozwiązanie. Poznaj przepis na pastę benedyktyńską, która jest idealna na wiosenne kanapki.
Choć nazwa może przywoływać na myśl średniowieczny zakon, to przepis jest trochę nowszy. Stworzyła go amerykańska restauratorka Jennie Carter Benedict na początku XX wieku. Do przygotowania pasty benedyktyńskiej będziesz potrzebować:
- ½ pęczka koperku,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżka soku z cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 150 g ogórków gruntowych,
- 250 g kremowego serka śmietankowego,
- szczypta pieprzu cayenne.
Koperek i czosnek są dodatkowymi składnikami, które nie pojawiły się w oryginalnym przepisie. Jednak dodanie ich do pasty benedyktyńskiej sprawi, że smarowidło zyska nowy wymiar smaku.
Sprawdź również: To najzdrowszy sok świata. Jest w nim więcej witamin, niż w surowym owocu
Ogórki umyj, osusz, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posyp szczyptą soli i zostaw, by puściły soki. Starte ogórki z sokiem przełóż do miski. Dodaj kremowy serek śmietankowy i wymieszaj. Cebulę zetrzyj na tarce, przełóż na sitko i doprowadź do puszczenia soku. Łyżeczkę soku z cebuli dodaj do serka i ogórków. Dorzuć posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i szczyptę pieprzu cayenne. Tak przygotowaną pastą benedyktyńską możesz od razu smarować kanapki. Smacznego!
Zobacz też:
Moja mama przygotowuje ogórki małosolne w ten sposób. Wychodzą obłędnie smaczne
Tak zrobisz najlepszą sałatkę z kalafiorem. Nawet nie musisz go gotować
Mniej znany od oscypka, a znacznie zdrowszy. Ten ser warto włączyć do diety