Reklama
Reklama

Gotuj fasolkę szparagową dokładnie tyle minut. Wyjdzie tak dobra, że zaniemówisz

Fasolka szparagowa to chętnie wykorzystywane warzywo w polskiej kuchni, dobrze sprawdzi się w zupach oraz sałatkach. Obecnie w sklepach znajdziemy świeżą fasolkę. Jak ją przygotować, aby była smaczna? Niezwykle ważną kwestią jest sposób gotowania — sprawdź jak postępować z zieloną a jak z żółtą fasolką szparagową.

Fasolka szparagowa, podobnie jak wiele innych warzyw jest produktem sezonowym — mrożoną znajdziemy przez cały rok, świeżą na przełomie wiosny i lata. Jednak, aby wydobyć cały jej smak i sprawić, że będzie pyszna warto pamięć o kilku kwestiach dotyczących gotowania. 

Gotowanie fasolki szparagowej krok po kroku 

Na początek świeżą fasolkę należy odpowiednio przygotować — opłukać wodą i odciąć końcówki, jeśli fasolka jest włóknista to lepiej nie odcinać ich w całości, tylko zostawić tak, aby można było pociągnąć włókno i je usunąć. Włókien warto się pozbyć, mogą one pojawić się zarówno w przypadku odmiany żółtej, jak i zielone, szczególnie jeśli warzywo jest mniej świeże. Kolejno należy je pociąć na kawałki, mniejsze lub większe w zależności od tego, jakich potrzebujemy. 

Sprawdź także: Ten sernik na zimno z truskawkami wygląda obłędnie. Smakuje jeszcze lepiej

Jak powinno się gotować świeżą fasolkę szparagową? 

Gotując fasolkę, powinniśmy zachować proporcję 1:4, czyli na 500 g warzywa przypadają 2 litry wody. Na początek należy zagotować wodę w szerokim garnku na dużym ogniu. Fasolkę powinno się dodawać do wrzątku, aby zachować jej strukturę i nie rozgotować. Do wody należy dodać po łyżeczce cukru i soli. Zmniejszamy ogniem, tak aby woda się wciąż gotowała. Od czasu do czasu można zamieszać warzywa. 

Przygotowanie odmiany żółtej i zielonej nieco się różni, żółtą gotujemy średnio o 5 minut krócej — pamiętajmy także, że dużej trzeba gotować starszą, grubszą fasolkę. Nie warto przekraczać 20 minut. Zwyczaj czas potrzeby na ugotowanie odmiany żółtej to 5-10 minut, zaś zielonej 10 - 15 minut. W trakcie warto nabić na widelec jeden kawałek i sprawdzić jego twardość, tak najlepiej upewnimy się, że fasolka jest gotowa. Po ugotowaniu powinniśmy ją odcedzić i przelać zimą wodą, aby zatrzymać proces gotowania, dzięki temu lepiej zachowa swoją strukturę. 

Przeczytaj też: Zapomnij o twardej, łykowatej fasolce szparagowej. Zrób to, a będzie smaczna, jak nigdy

Jak gotować mrożoną fasolkę szparagową? 

Na początek postępujemy tak samo — przygotowujemy odpowiednią ilość wody i szerszy garnek. Wrzucamy ją do wrzątku. Warto pamiętać, że czas gotowania liczymy od ponownego zagotowania wody. Fasolkę żółtą należy gotować przez 6 minut, zaś zieloną przez 12 minut. 

Warzywo to świetnie sprawdzi się jako samodzielny dodatek do mięsa i ryb, można ją wykorzystać w sałatkach, a także przyrządzić z nich zupy — możliwości jest bardzo dużo. 

Zobacz też:

Ciasto leniwej synowej zachwyci każdą teściową. Idealne na weekend

To ciasto przygotujesz w 15 minut bez włączania piekarnika. Jak znalazł na weekend

Nazywają ją surówką sanatoryjną. Spróbujesz raz, będziesz robić codziennie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | warzywa