Zapomnij o twardej, łykowatej fasolce szparagowej. Zrób to, a będzie smaczna, jak nigdy
Wiosną i latem fasolka szparagowa króluje na naszych talerzach - smakuje wspaniale z bułką tartą i masłem. Niestety czasem bywa tak, że warzywo wychodzi twarde i łykowate, po prostu niesmaczne. Co zatem zrobić, żeby było delikatne, a jednocześnie lekko chrupiące? Sprawdź już teraz.
Nie ma nic gorszego niż ciągnące się nici z fasolki szparagowej między zębami. Jeśli chcesz uniknąć tej kulinarnej wpadki, to najpierw sięgnij po świeże i dobrej jakości strączki, a potem odpowiednio przygotuj je przed gotowaniem.
Fasolka szparagowa będzie miała dobry smak i konsystencję, jeśli wybierzemy odpowiedni produkt w warzywniaku albo w sklepie. Najlepiej kupować te warzywa na początku i w pełni sezonu, czyli od czerwca do sierpnia. Właśnie wtedy strączki są młode, cienkie, często bez łyka.
Zazwyczaj opłukujemy warzywa, odcinamy ich końcówki i potem od razu wrzucamy do gotowania. Musimy jednak zastosować jeden trik, aby mieć pewność, że pozbyliśmy się niechcianego łyka.
W tym celu zalewamy fasolkę szparagową gorącą wodą - pod wpływem wysokiej temperatury włókna będą łatwiej odchodzić. W kolejnym kroku musimy wykonać prawidłowe cięcie. Tak więc nie odcinamy, a nacinamy końcówki, potem chwytamy za "niteczki" i ściągamy je w dół.
Gdy już odpowiednio usunęliśmy łyko z fasolki szparagowej, to potem może pojawić się problem przy jej gotowaniu. Ile minut gotować warzywo, żeby nie było ani zbyt twarde, ani za miękkie?
Żółte strączki wrzucamy do zimnej wody, a czas gotowania liczymy od momentu wrzenia. Młode fasolki szparagowe gotujemy 4-5 minut, natomiast te starsze około 10 minut.
Zieloną odmianę gotujemy dwa razy dłużej. W przypadku młodego warzywa będzie to 8 minut, a starszego - 20 minut.
Polecamy też nie tylko osolenie, ale również osłodzenie tych warzyw, żeby podkręcić ich smak i zachować intensywnie zielony kolor. Ile więc trzeba wsypać soli i cukru do wody?
Przyjęło się, że 1 kg strączków zalewamy 4 l wody i dodajemy do nich po 2 płaskie łyżki soli i cukru. Tak przygotowana fasolka szparagowa będzie idealnie miękka, lekko chrupiąca, pełna smaku i apetycznie zielona, czyli gotowa do podania solo lub jako dodatek do obiadu.
Zobacz też:
To ciasto robi się w moim domu na Wszystkich Świętych od lat. Wychodzi palce lizać
Rozgrzewający obiad na Wszystkich Świętych. Bez długiego stania przy garach
To warzywo to bomba witaminowa. Dodaj do sałatki lub zjedz zamiast ziemniaków