Zapomnij o twardej, łykowatej fasolce szparagowej. Zrób to, a będzie smaczna, jak nigdy
Wiosną i latem fasolka szparagowa króluje na naszych talerzach - smakuje wspaniale z bułką tartą i masłem. Niestety czasem bywa tak, że warzywo wychodzi twarde i łykowate, po prostu niesmaczne. Co zatem zrobić, żeby było delikatne, a jednocześnie lekko chrupiące? Sprawdź już teraz.
Nie ma nic gorszego niż ciągnące się nici z fasolki szparagowej między zębami. Jeśli chcesz uniknąć tej kulinarnej wpadki, to najpierw sięgnij po świeże i dobrej jakości strączki, a potem odpowiednio przygotuj je przed gotowaniem.
Fasolka szparagowa będzie miała dobry smak i konsystencję, jeśli wybierzemy odpowiedni produkt w warzywniaku albo w sklepie. Najlepiej kupować te warzywa na początku i w pełni sezonu, czyli od czerwca do sierpnia. Właśnie wtedy strączki są młode, cienkie, często bez łyka.
Zazwyczaj opłukujemy warzywa, odcinamy ich końcówki i potem od razu wrzucamy do gotowania. Musimy jednak zastosować jeden trik, aby mieć pewność, że pozbyliśmy się niechcianego łyka.
W tym celu zalewamy fasolkę szparagową gorącą wodą - pod wpływem wysokiej temperatury włókna będą łatwiej odchodzić. W kolejnym kroku musimy wykonać prawidłowe cięcie. Tak więc nie odcinamy, a nacinamy końcówki, potem chwytamy za "niteczki" i ściągamy je w dół.
Gdy już odpowiednio usunęliśmy łyko z fasolki szparagowej, to potem może pojawić się problem przy jej gotowaniu. Ile minut gotować warzywo, żeby nie było ani zbyt twarde, ani za miękkie?
Żółte strączki wrzucamy do zimnej wody, a czas gotowania liczymy od momentu wrzenia. Młode fasolki szparagowe gotujemy 4-5 minut, natomiast te starsze około 10 minut.
Zieloną odmianę gotujemy dwa razy dłużej. W przypadku młodego warzywa będzie to 8 minut, a starszego - 20 minut.
Polecamy też nie tylko osolenie, ale również osłodzenie tych warzyw, żeby podkręcić ich smak i zachować intensywnie zielony kolor. Ile więc trzeba wsypać soli i cukru do wody?
Przyjęło się, że 1 kg strączków zalewamy 4 l wody i dodajemy do nich po 2 płaskie łyżki soli i cukru. Tak przygotowana fasolka szparagowa będzie idealnie miękka, lekko chrupiąca, pełna smaku i apetycznie zielona, czyli gotowa do podania solo lub jako dodatek do obiadu.
Zobacz też:
Jesz serek wiejski? Dorzuć ten dodatek, a mózg i jelita ci podziękują
Jesz owsiankę codziennie rano? To nie zawsze musi być zdrowe
Moja babcia nie daje chrzanu do ogórków kiszonych. Zamiast nich do słoika wkłada to