Gofry będą lepsze niż nad Bałtykiem. Wystarczy, że dodasz jeden sekretny składnik
Nieodłącznym elementem wypoczynku nad Bałtykiem są gofry. W wersji podstawowej — z cukrem pudrem, a w wersji "na bogato" z bitą śmietaną, owocami i posypką lub polewą. Wiele osób próbuje odtworzyć te przepisy w domu, ale najczęściej wychodzą im gumowe. Poznaj przepis na gofry lepsze niż w budce nad morzem.
Sekret chrupiących na zewnątrz i miękkich w środku gofrów tkwi w dwóch rzeczach. Pierwsza z nich to dodatek mąki ziemniaczanej, a druga to gofrownica z odpowiednią dużą mocą, by przypiec gofry.
Do przygotowania gofrów lepszych niż w budce nad morzem będziesz potrzebować:
- 100 g roztopionego masła,
- 15 g proszku do pieczenia,
- 2 jajka,
- 25 g cukru pudru,
- 250 ml mleka,
- 260 g mąki pszennej,
- 30 g mąki ziemniaczanej,
- szczyptę soli.
Przyda się jeszcze dodatkowa porcja oleju do posmarowania gofrownicy.
Sprawdź również: W PRL-u był na obiad w każdy weekend. Dziś mało kto pamięta
Najpierw oddziel białka od żółtek. Następnie w jednej misce połącz żółtka z mlekiem oraz roztopionym, przestudzonym masłem. W drugim naczyniu wymieszaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier puder, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Następnie wlej mokre składniki do suchych, delikatnie łącząc, aż otrzymasz jednolite, gładkie ciasto.
Białka ubij na sztywną pianę w osobnej, czystej misce. Następnie ostrożnie, szpatułką, połącz pianę z ciastem, tak by zachować jego puszystą strukturę. Gofrownicę rozgrzej i posmaruj odrobiną oleju. Następnie wylej porcję ciasta na rozgrzaną formę i piecz gofry, dopóki się ładnie zarumienią. Gotowe podaj od razu, według upodobań: z owocami, bitą śmietaną czy syropem klonowym.
Zobacz też:
Domowa lemoniada lepsza niż z kawiarni. Nawodni i orzeźwi w ciepłe dni
Ty też robisz to z pieczarkami? Całe życie popełniałeś wielki błąd
Nietypowy dodatek do ogórków małosolnych. Tak robi je Ewa Wachowicz