Reklama
Reklama

​Gofry będą lepsze niż nad Bałtykiem. Wystarczy, że dodasz jeden sekretny składnik

Nieodłącznym elementem wypoczynku nad Bałtykiem są gofry. W wersji podstawowej — z cukrem pudrem, a w wersji "na bogato" z bitą śmietaną, owocami i posypką lub polewą. Wiele osób próbuje odtworzyć te przepisy w domu, ale najczęściej wychodzą im gumowe. Poznaj przepis na gofry lepsze niż w budce nad morzem.

Sekret chrupiących na zewnątrz i miękkich w środku gofrów tkwi w dwóch rzeczach. Pierwsza z nich to dodatek mąki ziemniaczanej, a druga to gofrownica z odpowiednią dużą mocą, by przypiec gofry.

Gofry lepsze niż w budce nad morzem — składniki

Do przygotowania gofrów lepszych niż w budce nad morzem będziesz potrzebować:

  • 100 g roztopionego masła,
  • 15 g proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • 25 g cukru pudru,
  • 250 ml mleka,
  • 260 g mąki pszennej,
  • 30 g mąki ziemniaczanej,
  • szczyptę soli.

Przyda się jeszcze dodatkowa porcja oleju do posmarowania gofrownicy.

Sprawdź również: W PRL-u był na obiad w każdy weekend. Dziś mało kto pamięta

Jak przygotować gofry lepsze niż w budce nad morzem?

Najpierw oddziel białka od żółtek. Następnie w jednej misce połącz żółtka z mlekiem oraz roztopionym, przestudzonym masłem. W drugim naczyniu wymieszaj mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier puder, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Następnie wlej mokre składniki do suchych, delikatnie łącząc, aż otrzymasz jednolite, gładkie ciasto.

Białka ubij na sztywną pianę w osobnej, czystej misce. Następnie ostrożnie, szpatułką, połącz pianę z ciastem, tak by zachować jego puszystą strukturę. Gofrownicę rozgrzej i posmaruj odrobiną oleju. Następnie wylej porcję ciasta na rozgrzaną formę i piecz gofry, dopóki się ładnie zarumienią. Gotowe podaj od razu, według upodobań: z owocami, bitą śmietaną czy syropem klonowym.

Zobacz też:

Domowa lemoniada lepsza niż z kawiarni. Nawodni i orzeźwi w ciepłe dni

Ty też robisz to z pieczarkami? Całe życie popełniałeś wielki błąd

Nietypowy dodatek do ogórków małosolnych. Tak robi je Ewa Wachowicz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski