Gęsina wyjdzie krucha i smaczna. Nie zapomnij o tym dodatku
Wiele osób na 11 listopada przyrządza gęsinę. Jest to danie oczarowujące smakiem, o ile odpowiednio je przyrządzimy. Osiągnięcie idealnie miękkiego oraz kruchego mięsa nie jest proste, ale dzięki cierpliwości i kilku trikom, uda nam się przyrządzić apetyczną gęsinę. Podpowiadamy, jak to zrobić.
11 listopada na wielu stołach w Polsce króluje gęsina. Chcąc cieszyć się jej niepowtarzalnym smakiem, miękkością i kruchością mięsa, musimy wiedzieć, jak odpowiednio przyrządzić tę potrawę. Na szczęście wystarczy kilka łatwych trików, które nam to ułatwią. Podpowiadamy, jak zrobić idealną i niezwykle smaczną gęsinę.
Pieczona gęsina jest tradycyjnym daniem, które niewątpliwie cieszy swoim smakiem. Jednak musi być ono odpowiednio przyrządzone, aby mięso było miękkie i równocześnie kruche oraz aromatyczne. Kluczem do tego jest powolne pieczenie gęsiny w niskiej temperaturze.
Bardzo ważne jest także wcześniejsze zamarynowanie mięsa, dzięki czemu wzbogacimy jego smak oraz pozwolimy przyprawom w pełni przesiąknąć do dania. Oprócz podstawowych przypraw, wśród których znajduje się sól, tymianek, pieprz czy majeranek, warto wzbogacić danie o czosnek, rozmaryn, a także jabłkowy sok, który doda mięsu delikatnej słodyczy.
Dodatkowo musimy również zadbać o dobrej jakości jabłka. Nie bez znaczenia jest to, jakie odmiany wybierzemy. W tym przypadku najlepiej sprawdzi się antonówka lub boiken, ponieważ odmiany te świetnie znoszą pieczenie i nadają daniu dodatkowej kwaskowatości.
Podczas pieczenia gęsiny musimy pamiętać także o kilku prostych trikach, aby smakowała ona znakomicie. W pierwszej fazie należy piec udka w 120 stopniach Celsjusza przez kilka godzin, dzięki czemu nadamy mięsu miękkiej konsystencji. Następnie ostatnie pieczenie wykonujemy w 180 stopniach Celsjusza, co pozwoli zadbać o chrupiącą skórkę gęsiny.
Czytaj również: To najlepsza zupa na odchudzanie. Możesz jeść do woli, a kilogramy polecą w dół
Przygotowanie smacznej gęsiny wymaga od nas cierpliwości i dokładności. Jednak do przyrządzenia tej tradycyjnej i robiącej wrażenie potrawy, nie potrzebujemy wcale wielu składników. Oto produkty, które musimy kupić:
- 2 udka z gęsi (ok. 1-1,2 kg)
- 2 jabłka,
- 1 szklanka soku jabłkowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 gałązki rozmarynu,
- pieprz,
- suszony tymianek,
- suszony majeranek.
Pierwszym krokiem jest umycie oraz osuszenie udek. Następnie nacieramy je solą, posypujemy pieprzem, majerankiem oraz tymiankiem. Ząbki czosnku wkładamy wokół mięsa i odstawiamy całość na kilka godzin do lodówki.
Po upływie tego czasu wlewamy sok jabłkowy do głębokiego naczynia żaroodpornego i układamy na nim udka skórą do dołu. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni Celsjusza. W tej temperaturze pieczemy gęsinę przez 2 godziny.
Następnie obracamy udka skórą do góry, wtykamy w każde gałązkę rozmarynu i pieczemy przez kolejne 1,5 godziny. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza i zdejmujemy pokrywkę z naczynia oraz dodajemy przekrojone na pół jabłka. Całość pieczemy jeszcze przez pół godziny, aż skórka będzie zarumieniona.
Pieczone gęsie udka są tradycyjnym daniem, które często pojawia się w wielu domach na 11 listopada. Jednak pomimo tego, że jest to tradycyjna potrawa, to warto z nią nieco poeksperymentować i dodać inne przyprawy lub dodatki, aby zaskoczyć domowników nowym smakiem gęsiny.
Na przykład do marynaty możemy dodać odrobinę miodu. Podkreśli on smak jabłek oraz rozmarynu, a także nada mięsu lekkiej karmelizacji. Natomiast, jeśli preferujemy ziołowe aromaty, to warto zamienić rozmaryn na cząber lub szałwię, czyli zioła, które świetnie komponują się z gęsim mięsem. Do marynaty możemy również użyć odrobiny octu jabłkowego, który doda kwaskowatości i zmiękczy mięso.
Zobacz też:
Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę
Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe
Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia