Te rogale są lepsze od świętomarcińskich. Bez trudu zrobisz je w domu
Zbliżający się 11 listopada przywołuje na myśl tradycyjne rogale świętomarcińskie. Z powodzeniem możesz je zastąpić wypiekami własnej roboty. Wystarczy znaleźć chwilę wolnego czasu i upiec puszyste rogaliki z masą twarogową, których smak i struktura zachwyci każdego. Sekretem ich puszystości jest jeden zabieg. Odkryj prosty przepis na domowe rogaliki.
Drożdżowe rogaliki z twarogiem to idealna domowa alternatywa dla tradycyjnych rogali świętomarcińskich na 11 listopada. Ich przygotowanie wymaga cierpliwości, ponieważ ciasto drożdżowe musi dobrze wyrosnąć, jednak rezultat zdecydowanie jest tego wart. Dobrze jest zaplanować pieczenie rogalików na wolne popołudnie tak, aby w pełni delektować się wypiekaniem słodkości i przede wszystkim się nie śpieszyć.
Sam przepis na rogaliki drożdżowe jest niezwykle prosty. Ich struktura i puszyste wnętrze z pewnością zachwycą rodzinę i znajomych. Własnoręcznie zrobione rogaliki będą doskonałym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty.
Przepis jest przewidziany na ok. 40-45 sztuk rogalików. Przygotuj trzy miski, papier do pieczenia i sitko do mąki oraz cukru pudru.
Składniki ciasta na rogaliki:
- 560 g mąki pszennej tortowej;
- 0,5 łyżeczki soli;
- 200 ml mleka;
- 80 g masła;
- 70 g cukru;
- 2 jajka.
Składniki masy serowej:
- 400 g półtłustego twarogu niezmielonego;
- 1 opakowanie cukru waniliowego;
- 4 łyżki drobnego;
- 2 żółtka.
Składniki rozczynu ze świeżych drożdży:
- 150 ml ciepłego mleka;
- 30 g świeżych drożdży;
- 3 łyżki mąki pszennej;
- 1 łyżka cukru.
Składniki do dekoracji rogalików:
- 1 łyżka mleka;
- 1 jajko.
Przygotowania rozczynu:
W małej miseczce wymieszaj ciepłe mleko, pokruszone drożdże i łyżkę cukru. Całość mieszaj, aż rozpuszczą się drożdże. Następnie powoli dodaj mąkę, dokładnie mieszając, aby uniknąć grudek. Przykryj rozczyn drożdży ściereczką i odstaw na 30 min w ciepłe miejsce.
Przygotowanie ciasta:
Przesiej mąkę do dużej miski. Dodaj cukier i sól oraz wymieszaj całość. Następnie wlej do miski przygotowany wcześniej rozczyn z drożdży oraz mleko i wbij całe jajka. Na koniec dodaj rozpuszczone masło i rozpocznij wyrabianie ciasta. Kontynuuj tę czynność do momentu, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h.
Przygotowanie masy serowej:
Widelcem rozetrzyj w misce biały ser. Dodaj do niego żółtka, drobny cukier oraz cukier wanilinowy i dokładnie wymieszaj całość.
Przygotowanie rogalików:
Wyrośnięte ciasto drożdżowe krótko zagnieć i podziel na cztery równe części. Rozwałkuj każdą z nich i potnij na prostokąty. Otrzymane fragmenty ciasta potnij na trójkąty. Na podstawę każdego z trójkątów nałóż po łyżeczce masy twarogowej i zacznij je zwijać w rulon, zaczynając od szerszej części. Koniec trójkąta posmaruj jajkiem taj, aby się nie rozklejał.
Przygotowane rogaliki rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ważne, aby znajdowały się w sporych odstępach od siebie. Ponownie przykryj rogaliki ściereczką i pozostaw na wyrośnięcie ok. 20 minut. Po tym czasie posmaruj ich wierzch roztrzepanym jajkiem oraz mlekiem. Rogaliki piecz przez ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 190°C. Po wystygnięciu posyp je cukrem pudrem. Smacznego!
Zobacz też:
Już nie masło orzechowe. Ten krem dobrze smakuje i działa na metabolizm
Piernik z przepisu siostry Anastazji po prostu rozpływa się w ustach. Najlepszy na święta
Wyjmowanie ości z tej ryby to pestka. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą