Dwa składniki, które odmienią surówkę z marchewki. Zapomnisz o klasyce
To bez wątpienia jeden z podstawowych dodatków obiadowych w wielu polskich domach. Świetnie pasuje do ryby, drobiu czy wieprzowiny. Jeśli jednak klasyczna wersja tego dania ci się znudziła, to jesteś w idealnym miejscu. Poznaj przepis na surówkę z marchewki z jajkiem i... czosnkiem. To odmieni twoje życie.
Dla jednych takie połączenie jest przerażające, dla nich — fascynujące. Choć po jej spróbowaniu raczej większość przechodzi do tej drugiej grupy... Do przygotowania surówki z marchewki z jajkiem i czosnkiem będziesz potrzebować:
- 2 łyżki jogurtu greckiego,
- 3 ząbki czosnku,
- 3-4 marchewki,
- 5 jajek,
- sól, pieprz.
Dla wielu osób ten przepis może wydawać się zbyt daleko idącym złamaniem "klasyki", jednak nie można osądzać tego dania bez spróbowania. Nie znajdziemy w nim dobrze znanych w takim połączeniu jabłek. Nie dodajemy również soku z cytryny, oliwy czy oleju ani orzechów. W tym przypadku bezwzględnie broni się smak.
Sprawdź również: To najlepsza zupa na odchudzanie. Możesz jeść do woli, a kilogramy polecą w dół
Zacznij od ugotowania jajek. Włóż je do garnka z zimną wodą, dodaj sporo soli i postaw na kuchenkę. Od momentu zagotowania się wody zacznij liczyć 8-9 minut. Na koniec włóż garnek do zlewu i zalej zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania. W międzyczasie umyj, osusz i obierz marchewkę. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach, ugotowane jajka poszatkuj lub zetrzyj. Przełóż składniki do większej miski. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, jogurt grecki oraz dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Gotowe! Spróbujesz przygotować surówkę z marchewki z jajkiem i czosnkiem?
Zobacz też:
Dodajesz to do barszczu? Będzie niesmaczny i niezdrowy
Na święta zrób pierogi z takim farszem. We Włoszech uważają, że przynosi bogactwo
Nie wyrzucaj buraków z zakwasu. Zrobisz z nich najlepszą sałatkę