Reklama
Reklama

Dosyp to do gotowanej marchewki. Zdziwisz się, że może być tak smaczna

Czerwiec to szczyt sezonu na młodą marchewkę. Właśnie w tym okresie jest ona najsmaczniejsza, więc warto wykorzystać te moment i ją przyrządzić np. jako dodatek do obiadu. Choć wydaje się to proste, wystarczy jeden składnik, by zmienić jej smak. Dowiedz się, co dosypać do gotowanej marchewki, by była smaczna jak nigdy.

Jak wybrać najlepsze marchewki?

Pierwsza rzecz, która sprawi, że nasze marchewki będą pyszne, to wybór odpowiednich warzyw. Jeśli jesteśmy na ryneczku lub w sklepie dokładnie obejrzymy produkty, które kupujemy. Przede wszystkim zwróćmy uwagę na to, czy marchewki są jędrne oraz gładkie. Powinny także mieć intensywnie pomarańczowy kolor. Dobrym miernikiem jakości warzywa będzie natka. Oczywiście, jeśli jest. Powinna być świeża i mocno zielona. Jakich marchewek powinniśmy unikać? Raczej nie kupujmy warzyw, które mają pęknięcia, plamy lub pomarszczoną skórkę. Po zakupie idealnych marchewek możemy przejść do gotowania.

Sprawdź również: Moja babcia nie daje chrzanu do ogórków kiszonych. Zamiast nich do słoika wkłada to

Dosyp to do gotowanej marchewki. Tak dobrej nigdy wcześniej nie jadłeś

Zaczynamy od umycia, wysuszenia oraz obrania marchewek. Choć cały proces ich gotowania nie wydaje się skomplikowany, to właśnie małe rzeczy odróżniają dania dobre od wybitnych. Właśnie nasz tajemniczy składnik jest takim gamechangerem. Pokrój marchewki na mniejsze kawałki i pamiętaj, że im grubsze, tym dłużej trzeba ją gotować. Dodatkowo rozgotowana marchewka jest papkowata i po prostu niesmaczna. Jaki jest tajemniczy składnik? Pół łyżeczki tymianku, który najlepiej dodać w połowie gotowania. Ten smak zachwyci każdego!

Zobacz też:

Takie buraczki robi siostra Anastazja. Nietypowe połączenie, ale smak zwala z nóg

Takie kotlety mielone robi moja babcia ze Śląska. Lepszych nie znajdziesz

​Owoce nigdy więcej nie opadną na dno. Wystarczy, że piekąc ciasto zrobisz to

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa