Dorzuć ten składnik, a wigilijny barszcz zachwyci nawet teściową. Będzie mieć rubinowy kolor
Barcz to potrawa, której po prostu nie może zabraknąć na stole podczas Wigilii. Jeżeli samodzielnie go przygotowujesz, to na pewno zawsze starasz się, by był smaczny, aromatyczny i miał piękny, rubinowy kolor. Niestety czasem zdarza się, że pomimo starań zupa wydaje się mdła, a jej kolor jest brązowawy, a nie krwistoczerwony. A wystarczyło wrzucić do barszczu ten składnik i byłoby po problemie.
Zastanawiasz się, w czym tkwi sekret idealnego barszczu, który będzie smakował calej rodzinie? Kluczem do przygotowania smacznej i aromatycznej zupy o pięknym rubinowym odcieniu jest jeden konkretny składnik. I wcale nie chodzi tutaj o często dodawany ocet ani sok z cytryny. Zawsze dodawaj do niego ten smaczny i zdrowy owoc, a wigilijny barszcz na pewno posmakuje nawet wybrednej teściowej.
Aby twój wigilijny barszcz smakował i wyglądał idealnie, do jego przygotowania musisz wybrać duże buraki, które po przekrojeniu będą miały intensywnie czerwony kolor. Możesz wykorzystać również zakwas z buraków.
Pamiętaj, aby zupy nie gotować zbyt mocnym ogniu, bo wtedy może ona przybrać zbyt brązowy kolor. I nie zapomnij o dodaniu sekretnego składnika, którym jest...sok z czarnej porzeczki. To skarbnica cennych witamin, błonnika oraz minerałów takich jak: magnez czy potas. To właśnie dzięki niemu twój bardzo zyska piękny kolor i znakomity smak.
Może cię zainteresować: Te ryby na głowę biją wigilijnego karpia. Są zdrowe i bardzo smaczne
Skoro wiesz już, jaki jest sekret smacznego wigilijnego barszczu o rubinowym odcieniu, w tym roku twoja zupa na pewno wyjdzie idealna. Tym bardziej, jeżeli przygotowując ją, zainspirujesz się poniższym przepisem.
Na barszcz z czarną porzeczką potrzebne będą ci takie składniki jak:
- 2 litry czerwonego barszczu (w kartonie, z suszu/ zakwasu)
- 350-400 ml soku z czarnej porzeczki
- 1,5 ząbka czosnku
- 4 goździki
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka majeranku
- 3 suszone grzyby
- sól i pieprz
Wigilijny barszcz wlej do garnka, podgrzej go, ale nie zagotowuj. Dodaj niezbędne przyprawy i grzyby, a później poczekaj 2-3 godziny, aby wywar nabrał odpowiedniego koloru i mocy.
Następnie przecedź barszcz przez sitko, ponownie go podgrzej i właśnie wtedy wlej do garnka sok z czarnej porzeczki. Dodaj go przynajmniej 100 ml na każdy litr barszczu. Im więcej soku z czarnej porzeczki , tym kwaśniejsza wyjdzie twoja zupa.
Czytaj również: Robert Makłowicz dodaje ten składnik do wigilijnej kutii. Wychodzi mu najlepsza na świecie
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki