Do przygotowania tych kluseczek potrzebujesz nożyczek. W chwilę znikną ze stołu
To świetny pomysł na rodzinny obiad. Połączenie pysznych kluseczek z klasycznym pomidorowym sosem zasmakuje każdemu. Dodatkowo jeszcze można w nim "przemycić" porcję warzyw dla niejadków i wcale nie potrzeba dużo czasu na jego przyrządzenie. Poznaj przepis na pyszne brokułowe kluseczki w sosie pomidorowym.
Kluseczki to jedno z tych dań, które uwielbiają zarówno mali, jak i duzi. Oczywiście sposobów na ich przygotowanie jest naprawdę wiele. Do przygotowania brokułowych kluseczek w sosie pomidorowym będziesz potrzebować:
- 1 łyżeczkę soli,
- 150 g brokuła,
- 160 g mąki pszennej,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 400 sosu pomidorowego.
Brokułowe kluseczki w sosie pomidorowym możesz podać z czarnymi oliwkami w oleju, podprażonymi orzeszkami pinii oraz tartym parmezanem. Gwarantuję, że efekt zachwyci każdego, kto choć raz spróbuje tej potrawy.
Sprawdź również: To najlepsza zupa na odchudzanie. Możesz jeść do woli, a kilogramy polecą w dół
Brokuła dokładnie umyj i podziel na mniejsze różyczki. Włóż do garnka z wrzącą wodą na około 15 minut. Miękkiego brokuła wyciągnij z wody, włóż do miski i pozostaw do wystygnięcia. Dodaj łyżeczkę soli i rozgnieć go na purée. Wsyp mąkę pszenną i zagnieć masę na jednolite ciasto. W garnku zagotuj wodę z solą do gotowania klusek. Ciasto odcinaj nożyczkami i wrzucaj kluseczki do wrzącej wody. Gotuj je przez 2-3 minuty. Po tym czasie odcedź je na sitku.
Sprawdź również: Dorsz i łosoś się przy niej chowają. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą
Na patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy z oliwek i podsmaż przez chwilę odcedzone kluski. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko wymieszaj. Wlej sos pomidorowy, dopraw solą i pieprzem. Zostaw brokułowe kluseczki w sosie do zagotowania. Przełóż danie na talerz, podawaj z czarnymi oliwkami w oleju, podprażonymi orzeszkami pinii lub tartym parmezanem. Smacznego!
Zobacz też:
Dwa składniki, które odmienią surówkę z marchewki. Zapomnisz o klasyce
Tego nie jedź na pusty żołądek. Będziesz się źle czuć przez cały dzień
Potrząśnij sernikiem przed wyjęciem z piekarnika. Będzie idealnie upieczony i puszysty jak kołderka