Reklama
Reklama

​Do przygotowania tych kluseczek potrzebujesz nożyczek. W chwilę znikną ze stołu

To świetny pomysł na rodzinny obiad. Połączenie pysznych kluseczek z klasycznym pomidorowym sosem zasmakuje każdemu. Dodatkowo jeszcze można w nim "przemycić" porcję warzyw dla niejadków i wcale nie potrzeba dużo czasu na jego przyrządzenie. Poznaj przepis na pyszne brokułowe kluseczki w sosie pomidorowym.

Brokułowe kluseczki w sosie — składniki

Kluseczki to jedno z tych dań, które uwielbiają zarówno mali, jak i duzi. Oczywiście sposobów na ich przygotowanie jest naprawdę wiele. Do przygotowania brokułowych kluseczek w sosie pomidorowym będziesz potrzebować:

  • 1 łyżeczkę soli,
  • 150 g brokuła,
  • 160 g mąki pszennej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 400 sosu pomidorowego.

Brokułowe kluseczki w sosie pomidorowym możesz podać z czarnymi oliwkami w oleju, podprażonymi orzeszkami pinii oraz tartym parmezanem. Gwarantuję, że efekt zachwyci każdego, kto choć raz spróbuje tej potrawy.

Sprawdź również: To najlepsza zupa na odchudzanie. Możesz jeść do woli, a kilogramy polecą w dół

Jak przygotować brokułowe kluseczki w sosie?

Brokuła dokładnie umyj i podziel na mniejsze różyczki. Włóż do garnka z wrzącą wodą na około 15 minut. Miękkiego brokuła wyciągnij z wody, włóż do miski i pozostaw do wystygnięcia. Dodaj łyżeczkę soli i rozgnieć go na purée. Wsyp mąkę pszenną i zagnieć masę na jednolite ciasto. W garnku zagotuj wodę z solą do gotowania klusek. Ciasto odcinaj nożyczkami i wrzucaj kluseczki do wrzącej wody. Gotuj je przez 2-3 minuty. Po tym czasie odcedź je na sitku.

Sprawdź również: Dorsz i łosoś się przy niej chowają. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą

Na patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy z oliwek i podsmaż przez chwilę odcedzone kluski. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko wymieszaj. Wlej sos pomidorowy, dopraw solą i pieprzem. Zostaw brokułowe kluseczki w sosie do zagotowania. Przełóż danie na talerz, podawaj z czarnymi oliwkami w oleju, podprażonymi orzeszkami pinii lub tartym parmezanem. Smacznego!

Zobacz też:

Dodajesz to do barszczu? Będzie niesmaczny i niezdrowy

Na święta zrób pierogi z takim farszem. We Włoszech uważają, że przynosi bogactwo

Nie wyrzucaj buraków z zakwasu. Zrobisz z nich najlepszą sałatkę

INTERIA.PL