Reklama
Reklama

Do ciasta na uszka i pierogi używaj takiej wody. Będą rozpływać się w ustach

Podczas kolacji wigilijnej w wielu polskich domach na stole królują pierogi oraz barszcz z uszkami. To jedne z najpopularniejszych świątecznych dań. Sekretem udanych uszek i pierogów jest oczywiście ciasto. Jak je zrobić, by owe potrawy rozpływały się w ustach? Okazuje się, że kluczowa jest gorąca woda.

Jaka woda do ciasta na pierogi i uszka?

Prawdopodobnie niewiele jest ludzi, którzy wyobrażają sobie wigilię bez pierogów z kapustą i grzybami oraz barszczu z uszkami. To klasyczne, świąteczne dania, którymi zajadamy się podczas Bożego Narodzenia. Kluczem do tego, by owe potrawy wyszły świetnie, jest ciasto. W tym przypadku wiele osób jest zdania, że siła tkwi w prostocie. Wystarczy mąka, woda, sól i olej, aby zrobić znakomite ciasto na pierogi lub uszka. 

Niektórzy mogą zastanawiać się nad tym, jaką wodę zastosować podczas przyrządzania ciasta. Okazuje się, że do tego celu najlepiej nada się gorąca woda. Dzięki niej ciasto stanie się niezwykle miękkie, a przygotowane z niego pierogi lub uszka będą wprost rozpływać się w ustach.

Przeczytaj też: Miękkie i elastyczne ciasto na pierogi? Magda Gessler robi je z 3 składników

Przepis na ciasto na pierogi i uszka Tomasza Strzelczyka

Tomasz Strzelczyk, autor kanału "Oddaszfartucha" w serwisie YouTube również jest zdania, że do ciasta na pierogi warto dodawać gorącą wodę. Twórca podzielił się w widzami swoim przepisem na ciasto na pierogi i uszka. Do jego wykonania potrzebne będą: 

  • 300 g mąki pszennej 
  • 200 ml gorącej wody 
  • 3 łyżki oleju 
  • 1 szczypta soli 

Z powyższych składników powinno wyjść około 30 sztuk pierogów. Chcąc zaopatrzyć się na całe święta, warto proporcjonalnie zwiększyć ich ilość. 

Sposób przygotowania: 

  1. Do gorącej wody (po zagotowaniu jej w czajniku powinna odstać około 4-5 minut) należy wlać 3 łyżki oleju oraz jedną szczyptę soli. Całość trzeba wymieszać do momentu, aż sól się nie rozpuści. 
  2. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Zalewamy ją przygotowaną wodą z olejem i solą. 
  3. Całość należy mieszać za pomocą łyżki. Po chwili można zacząć robić to ręcznie. 
  4. Na oprószony mąką blat wyciągamy ciasto i skrupulatnie je wyrabiamy przez kilka minut. Powinno być wówczas dobrze napowietrzone.  
  5. Gdy ciasto zacznie samo odchodzić od rąk, umieszczamy je w misce, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 40 minut. 

Po upływie 40 minut ciasto jest gotowe. Wystarczy je rozwałkować, a następnie nadziewać ulubionym farszem. Pierogi można zrobić klasycznie z kapustą i grzybami. Z pewnością zasmakują każdemu podczas wigilijnej kolacji. Wobec tego warto zrobić nieco więcej na zapas. 

Zobacz też:

Dodaj to do wody przy moczeniu grzybów. Na pewno nie wyjdą gorzkie

​Nikt nie je twoich krokietów? Zrób ten farsz, a nawet dzieci wezmą dokładkę

Tego dania nie zostawiaj na ostatnią chwilę. Przygotuj na kilka dni przed Wigilią

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy