Reklama
Reklama

Deser z PRL-u pomaga zachować młodość. Zrobisz go z zaledwie 2 składników

Od czasu do czasu możemy pozwolić sobie na zdrowe, słodkie przekąski, dostarczających pożytecznych kalorii. Wśród takich słodkości jest chałwa, którą zajadano się w PRL-u. Jej najzdrowszą wersję zrobimy samodzielnie w domu i to tylko z 2 składników. Sprawdź prosty przepis na ten kultowy deser, przywodzący na myśl czasy dzieciństwa.

W czasach PRL-u sklepowe półki świeciły pustkami, słodycze były więc rarytasem. W związku z tym gospodynie samodzielnie przygotowywały domowe ciasta i desery. Jednym z takich smakołyków była chałwa - pyszna, pożywna i pełna cennych składników odżywczych. Dziś łatwo sięgnąć po jej sklepowe odpowiedniki, choć trzeba przyznać, że zawierają sztuczne dodatki i konserwanty. Na szczęście istnieje przepis na zdrową chałwę. 

Pochodzenie i właściwości zdrowotne chałwy

Chałwa pochodzi z Indii, choć możemy kojarzyć ją też z Grecją i Turcją. To właśnie w tych krajach zjemy przysmak przygotowywany zgodnie z lokalnymi procedurami. Właśnie dlatego wiele osób delektuje się nim, będąc na wakacjach. 

Istnieje wiele odmian chałwy, ale tym razem skupimy się na wersji słonecznikowej. Dlaczego warto po nią sięgać?

Otóż głównym składnikiem tej słodkości jest prażony słonecznik, który zawiera cenny witaminy, tj. B1, B2, B6 oraz PP, E. Tę ostatnią witaminę uznajemy za silny przeciwutleniacz, chroniący komórki przed stresem oksydacyjnym i spowalniający proces starzenia organizmu

Słonecznik dostarcza również kwasów tłuszczowych omega-6, które wspierają pracę serca, układu nerwowego oraz wzroku.. Pamiętajmy jednak, że ten przysmak należy jeść z umiarem, ponieważ jest dość kaloryczny - zawiera około 550 kalorii w 100 gramach

Przepis na słonecznikową chałwę

Składniki:

  • 400 g słonecznika łuskanego;
  • około 10 łyżek płynnego miodu.

Przygotowanie:

Żeby zrobić chałwę, na początek prażymy słonecznik przez około 10 minut, a dokładniej do momentu zarumienienia. Potem odstawiamy go do ostudzenia. 

W kolejnym kroku przekładamy ostudzony słonecznik do blendera i miksujemy go na gładką, odrobinę klejącą masę. Co jakiś czas musimy ściągać ją ze ścianek urządzenia, aby była równomiernie zmielona.

Następnie do tak przygotowanej pasty słonecznikowej dodajemy miód (warto dolewać go partiami i próbować smak przekąski). Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną chałwę przekładamy do foremki i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 

Zobacz też:

Tak zrobisz najlepszą kruszonkę. Do drożdżówek z rabarbarem jak znalazł

Schabowe wychodzą twarde jak kamień? Zacznij marynować je w tym

Dodaj do kotletów mielonych ten owoc. Mięso wyjdzie soczyste jak nigdy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | przepisy | przekąski