Reklama
Reklama

Tak zrobisz najlepszą kruszonkę. Do drożdżówek z rabarbarem jak znalazł

Wiosną nie ma nic lepszego niż puszyste, aromatyczne drożdżówki z sezonowymi owocami np. z rabarbarem. Zajadają się nimi zarówno dzieci, jak i dorośli. Tym razem skupimy się jednak na kruszonce. Żeby wyszła idealna, musimy zastosować zasadę 50-50-50. Na czym polega? Odpowiadamy.

Miękka, słodka, rozpływająca się w ustach kruszonka na cieście jest jak wisienka na torcie. To właśnie ona idealnie dopełnia drożdżówki, babeczki, serniki, jabłeczniki i kruche wypieki. Można też zapiekać pod nią owoce, tj. rabarbar, jabłka, gruszki, śliwki, morele. Przedstawiamy przepis na idealną kruszonkę

Z jakich składników zrobić kruszonkę? Proporcje mają znaczenie

Jednym ze składników kruszonki jest mąka. Najczęściej używa się tortowej lub krupczatki. Niektóre gospodynie stosują nawet orkiszową. 

Kolejny, ważny składnik to cukier. Polecamy użycie cukru pudru, ponieważ z łatwością połączy się z pozostałymi składnikami i sprawi, że kruszonka uzyska miękką konsystencję. 

Ostatnim, równie ważnym składnikiem kruszonki, jest masło. Musi być zimne, ponieważ jego niska temperatura pozwala uzyskać charakterystyczną kruchą i sypką strukturę. 

Dodatkowo używamy także jajka i odrobiny mleka. Ten pierwszy produkt wiąże składniki, dzięki czemu uzyskujemy większe, mniej rozsypujące się grudki. Co więcej, białko lekko puszy kruszonkę, przez co jest trochę bardziej miękka w środku i chrupiąca na zewnątrz. 

Z kolei mleko lekko nawilża suche składniki, co pomaga w uzyskaniu większych kawałków kruszonki. Poza tym delikatnie zmiękcza smak i strukturę, może też nieco "skleić" mąkę i cukier z masłem.

Znaczenie mają również proporcje tych składników. Warto więc zastosować zasadę 50-50-50. Na czym polega? Otóż kruszonkę przygotowujemy z takich samych proporcji mąki, cukru i zimnego masła. 

Przepis na idealną kruszonkę

Składniki:

  • 50 g mąki;
  • 50 g cukru pudru;
  • 50 g zimnego masła;
  • 1 jajko;
  • 1-2 łyżki mleka.

Przygotowanie:

Żeby zrobić idealną kruszonkę, na początek łączymy w misce mąkę i cukier puder. Następnie dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i całość rozcieramy palcami albo siekamy nożem do momentu, aż powstaną grudki. 

Potem wbijamy jajko i dolewamy mleko. Delikatnie mieszamy całość - tylko do momentu, gdy składniki zaczną się łączyć i tworzyć grudkowatą strukturę. 

Tak przygotowaną kruszonką obsypujemy równomiernie ciasto i pieczemy je zgodnie z przepisem. Wierzch powinien wyjść złocisty i chrupiący. 

Zobacz też:

Deser z PRL-u pomaga zachować młodość. Zrobisz go z zaledwie 2 składników

Schabowe wychodzą twarde jak kamień? Zacznij marynować je w tym

Dodaj do kotletów mielonych ten owoc. Mięso wyjdzie soczyste jak nigdy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta