Reklama
Reklama

Schabowe wychodzą twarde jak kamień? Zacznij marynować je w tym

Soczyste, kruche, aromatyczne i z chrupiącą skórką - właśnie takie powinny być idealne schabowe. Niestety czasem mimo najszczerszych chęci wychodzą twarde jak kamień. Co zatem zrobić, żeby zmiękczyć mięso? Wystarczy wymoczyć je w marynacie z konkretnego produktu, który zazwyczaj używamy do śniadań.

Marynowanie schabowych przed smażeniem to konieczność, jeśli chcemy, żeby kotlety wyszły soczyste i miękkie. Wcale nie musimy robić wymyślnych marynat - wystarczy przygotować taką na bazie jogurtu naturalnego, który zmiękcza mięsne włókna. Poza tym dzięki temu produktowi przyprawy wsiąkają głęboko w mięso - będzie aromatyczne jak nigdy wcześniej. 

Jogurt naturalny na zmiękczenie schabowych

Po usmażeniu schabowe mogą wyjść twarde i gumowate ze względu na zbyt chude mięso. Można jednak temu zapobiec dzięki przygotowaniu marynaty z jogurtu naturalnego. 

Ten produkt zawiera kwasy mlekowe, które delikatnie rozkładają włókna mięsne, co czyni schabowe bardziej soczystymi i kruchymi. 

Niektórzy robią marynaty z sokiem z cytryny, jednak po usmażeniu i tak czuć w mięsie kwaśną nutę. Jogurt naturalny nie maskuje, a podbija smak schabowych i sprawia, że stają się bardziej aromatyczne. Warto więc zmieszać go z przyprawami, tj. pieprz, czosnek, papryka, majeranek.

Przepis na marynatę do schabowych z jogurtu naturalnego

Składniki:

  • 200 g gęstego jogurtu;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 łyżeczka majeranku;
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki;
  • 1/2 łyżeczki pieprzu. 

Przygotowanie:

Żeby zrobić jogurtową marynatę, wystarczy wymieszać jogurt naturalny ze wszystkimi przyprawami. Następnie obtaczamy w niej delikatnie rozbite mięso - musi być oblepione z każdej strony. 

Jeśli marynata wyszła za rzadka, to dodajemy do niej jeszcze trochę jogurtu. W przypadku, gdy jest zbyt gęsta, to wtedy rozcieńczamy ją z odrobiną mleka lub kefiru. 

Tak przygotowane schabowe umieszczamy w misce, którą przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny. Wyjdą jeszcze lepsze, jeśli zamarynujemy je na całą noc. 

Jak prawidłowo smażyć schabowe w jogurtowej marynacie?

Mięso wyjęte z lodówki musimy osuszyć ręcznikiem papierowym tak, żeby nie było zbyt mokre. Potem obtaczamy schabowe w bułce tartej, choć będą bardziej chrupiące, jeśli użyjemy panierki panko albo płatków kukurydzianych

Kotlety smażymy na smalcu albo maśle klarowanym, które nadają smaku i dobrze przewodzą ciepło. Używamy sporej ilości tłuszczu, aby mięso mogło równomiernie się zarumienić. 

Obróbkę cieplną przeprowadzamy na średniej mocy palnika, dbając o to, żeby panierka nabrała złocistego koloru, a wnętrze dobrze się dopiekło.

Zobacz też:

To najzdrowszy jesienny napar. Wzmacnia serce jak plaster i koi zszargane nerwy

​Z tym nigdy nie łącz jajek. Dobrze smakuje, ale to trucizna dla jelit

Ta surówka to wielki hit na Śląsku. Zniknie, zanim zdążysz ją podać na stół

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe | przepisy