Reklama
Reklama

Dodaj do kotletów mielonych ten owoc. Mięso wyjdzie soczyste jak nigdy

Kotlety mielone to klasyk polskiej kuchni. Wbrew pozorom ich przygotowanie wcale nie jest takie łatwe. Mięso musi wyjść pulchne, ale przede wszystkim soczyste. Nie chcemy przecież, żeby było suche jak wiór. Co zatem zrobić, żeby zapewnić mu odpowiednią teksturę? Wystarczy, że dodasz do masy pewien popularny owoc.

Nie ma nic lepszego niż tradycyjny polski obiad z kotletami w roli głównej. Sprawdź przepis na to mięso, jednak w nowej odsłonie, bo z...gruszką. To właśnie ten owoc sprawia, że wychodzi soczyste o delikatnie słodkiej nucie, idealnie komponującej się z przyprawami. Przedstawiamy dokładny przepis na najlepsze mielone na świecie

Składniki na kotlety mielone z gruszką

Zaskakującym dodatkiem do kotletów mielonych jest starta gruszka. Ten popularny owoc zawiera enzymy i naturalne cukry zmiękczające włókna mięśniowe. To właśnie dzięki temu zjawisku mięso wychodzi soczyste. Dla przykładu gruszka w polskiej kuchni ma takie samo zastosowanie jak ananas w azjatyckiej czy mango do marynat. 

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia soczystych kotletów mielonych? Oto dokładna lista:

  • 600 g mięsa mielonego;
  • 2 dojrzałe gruszki;
  • 2 jajka;
  • 5 łyżek bułki tartej;
  • 1 łyżeczka majeranku;
  • sól i pieprz do smaku;
  • olej do smażenia.

Przepis na kotlety mielone z gruszką

Na początek obieramy gruszki i ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Potem łączymy w dużej misce starte owoce z mięsem mielonym, jajkami i bułką tartą. Całość doprawiamy majerankiem oraz solą i pieprzem. Musi powstać zwarta, a jednocześnie wilgotna masa. Jeśli jest zbyt rzadka, to wtedy dosypujemy trochę bułki tartej. 

W kolejnym kroku przystępujemy do formowania kotletów. Następnie obtaczamy je w bułce tartej i odstawiamy na chwilę. 

W tym czasie rozgrzewamy na patelni olej i zaczynamy smażyć kotlety mielone z jednej i drugiej strony do momentu, aż będą rumiane i usmażone w środku (zazwyczaj wystarczy 4-5 minut na stronę). 

Podajemy je z ziemniakami, kaszą jęczmienną albo kaszą bulgur. Wspaniale smakują z sałatką z czerwonej kapusty. Dobrym dopełnieniem może być sos czosnkowy lub ziołowo-jogurtowy. 

Zobacz też:

Schabowe wychodzą twarde jak kamień? Zacznij marynować je w tym

Połącz jogurt z ananasem, a mięso będzie obłędne. Idealna marynata, gdy teść stoi pod drzwiami

Robisz to gotując szparagi? To dlatego są miękkie i bez smaku

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | dania obiadowe